Franse gerecht vaardigt aanhoudingsbevel uit tegen Carlos Ghosn, de voormalige topman van Renault en Nissan

Het gerecht van Nanterre, vlakbij Parijs, heeft een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen de gewezen CEO van autogigant Renault en Nissan Carlos Ghosn. Het gerecht wil onderzoeken of die zich persoonlijk verrijkt heeft met geld van Renault. Eerder was Ghosn wegens gelijkaardige praktijken al moeten vluchten uit Japan en sindsdien woont hij in Libanon.

Naast Ghosn wil het gerecht van Nanterre ook nog vier andere zakenlui vervolgen wegens gesjoemel. De vijf toplui worden ervan verdacht dat ze geld van autoproducent Renault via een filiaal in de Arabische staat Oman voor persoonlijke doeleinden zouden hebben gebruikt. Ghosn hield er als topman een erg luxueuze levensstijl op na en organiseerde ooit zelfs een feest in het vroegere koninklijke paleis van Versailles. Het gerecht vermoedt dat Ghosn geld van Renault zou hebben gebruikt bij de aankoop van een luxejacht.

Volgens een woordvoerder van Ghosn is hij "erg verbaasd over de kwestie" en ontkent hij alle schuld. Ghosn woont in Libanon, het land waar zijn familie oorspronkelijk vandaan kwam en waar hij als tiener een tijdje gewoond heeft. Ghosn heeft naast de Libanese ook de Franse nationaliteit en die van Brazilië, waar hij geboren is. 

Carlos Ghosn is in feite al op de vlucht voor het gerecht, maar dan voor de Japanse justitie. Hij zat zelfs een tijdje in de cel in Japan, daarna in huisarrest en ontsnapte op spectaculaire wijze uit dat land. Sindsdien woont Ghosn in Libanon. Dat land heeft geen uitleveringsverdrag met Japan en levert doorgaans geen landgenoten uit. Japan heeft ook niet zo veel invloed in Libanon, maar Frankrijk heeft dat traditioneel wel en dat kan Ghosn nu parten gaan spelen.

"Icarus" van de automobielindustrie?

Carlos Ghosn is 68 en is een van de meest flamboyante toplui van de internationale automobielindustrie. Hij begon zijn carrière bij de bandengroep Michelin, maar werd in 1996 ingelijfd bij de autoproducent Renault. Hij maakte er een blitzcarrière en volgde in 2005 Louis Schweitzer op als CEO. Renault had toen al een groot belang genomen in het Japanse Nissan en Ghosn had zijn sporen verdiend door dat verlieslatende bedrijf om te toveren tot een van de meest winstgevende automerken. (Lees verder onder de foto).

Ghosn toont de Franse president François Hollande een auto op het salon van Parijs in 2014.

Ghosn  was het symbool van de nauwe alliantie tussen Renault en Nissan, wat beide merken geen windeieren legde. Bovendien viste hij die andere Japanse autoproducent Mitsubishi Motors binnen in de alliantie toen Nissan daar een belang in nam. Ghosn was briljant, succesvol, arrogant flamboyant. Hij etaleerde zijn intelligentie en rijkdom ook erg graag en was een van de meest bekende toplui van de autosector. 

Eind 2018 kwam plots een kink in de kabel. Ghosn werd in Japan gearresteerd op verdenking van gesjoemel met gelden van Nissan en belandde in de cel, daarna stond hij onder huisarrest. Hij was gedwongen om zijn topfuncties bij Nissan en Renault op te geven. In december 2019 werd hij door een ingehuurd commando in een kist via een privévliegtuig buitengesmokkeld en dook hij op in Libanon, waar hij sindsdien woont. Japan heeft herhaaldelijk om zijn uitlevering gevraagd, maar Libanon is daar niet op ingegaan. 

Meest gelezen