Gemeente Aartselaar opgelucht na vernietiging vergunningen ISVAG-afvalverbrandingsoven: "Hoort hier niet thuis"

De gemeente Aartselaar is blij dat de vergunningen voor de verbrandingsoven van ISVAG in Wilrijk, vlakbij de grens met Aartselaar, vernietigd zijn. De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigde niet alleen de vergunning voor de bestaande oven, maar ook die voor een nieuwe installatie op dezelfde plaats. 

Schepen van Afvalbeleid Hans Cops (Groen) uit Aartselaar is tevreden met de uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen. "Een oven in die omgeving, op de grens tussen twee gemeenten en naast een woonwijk, dat speelt al sinds de jaren '70", legt Cops uit. "Dat bleek toen vooral te gaan om gezondheidsprincipes. Dus dat die oven daar eindelijk weggaat, lijkt me een gezonde en milieubewuste keuze."

Er is al jaren weerstand tegen de afvalverbrandingsoven van ISVAG in Wilrijk, en tegen de plannen voor een nieuwe installatie, die groter zou worden dan de huidige. "Ik ben blij voor iedereen die daarvoor gestreden heeft. Dat zijn heel veel burgers en ambtenaren in Aartselaar, maar ook alle politieke partijen in onze gemeente die altijd aan hetzelfde zeel hebben getrokken. Dit bewijst dat er heel veel mogelijk is als je samenwerkt", besluit Cops.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft al laten weten dat ze het arrest niet zomaar naast zich gaat neerleggen. "De raad stelt dat meer alternatieven voor de nieuwe installatie onderzocht moesten worden. Bij een nieuwe beslissing in dit dossier zal dit dan ook onvermijdelijk een doorslaggevend element zijn."

Buurtbewoners twijfelen over vernietiging

"We blijven met twee woorden spreken", zegt een vrouw die op enkele honderden meters van ISVAG woont. "We denken altijd dat er nog iets uit de bus komt en dat de afvalverwerking kan blijven doorgaan. Maar ik hoop dat dit goed nieuws is. We ademen al veertig jaar die viezigheid in, dus het zou fantastisch zijn."

Bij de buurtbewoners is er ook een man die al vijftig jaar naast de fabriek woont. "Ik had nooit verwacht dat hij weg zou gaan en ik geloof het nog steeds niet", is zijn eerste reactie. "Ze hebben hier miljoenen euro's ingestoken, dat gooien ze niet zomaar weg. Al zou het veel beter zijn, moest hij verhuizen naar de haven. Hier staat die oven in een woonwijk, dat is niet normaal."

Meest gelezen