Radio 2

Gents schepen Elke Decruynaere (Groen) stopt met politiek "om persoonlijke redenen"

Gents schepen Elke Decruynaere (Groen) stopt om persoonlijke redenen na 20 jaar met politiek. Eind mei legt ze haar mandaten als schepen voor Onderwijs, Opvoeding, Gezinsbeleid, Outreachend Werk en Jeugd neer. 

Schepen Elke Decruynaere legt op de gemeenteraad van mei haar mandaten neer. Ze stapt na 20 jaar uit de politiek. "Het is weloverwogen maar door persoonlijke omstandigheden ingegeven. Als schepen ben ik vervangbaar maar als moeder, dochter, partner niet." Op de gemeenteraad van mei zal een vervanger aangeduid worden.

Als schepen ben ik vervangbaar, als moeder, dochter, partner niet
Schepen Decruynaere

De schepen betreurt dat ze de bestuursperiode niet volledig kan afronden. Dat lukt niet zoals ze het zou willen: "Door persoonlijke omstandigheden lukt dat niet op de manier die ik wil, namelijk voor de volle 100 procent én met zorg voor wie ik graag zie. Het noodlot heeft ons de afgelopen jaren niet gespaard. Daarom maak ik nu deze keuze. Om de focus even niet op mijn werk te moeten leggen. Om te kunnen zijn waar ik nodig ben."

De goesting om verder te doen is er wel, zegt ze. "Er staan nog vele mooie projecten in de steiger. De feestjes en openingen zullen zonder mij zijn. 2024 wordt Gent Europese Jongerenhoofdstad. Er is werk aan de winkel voor mijn opvolger." Ze schuift haar mandaten door, maar blijft nog bezorgd over  het lerarentekort en tekort in kinderopvang. 

20 jaar in de politiek

Decruynaere zette de eerste stappen in de politiek in 2001 toen ze lid werd van het nationaal partijbestuur van Agalev, de vorige naam van de partij Groen. Ze is gemeenteraadslid in Gent sinds 2006, werd in 2009 fractieleider. In 2013 werd ze schepen van Onderwijs, Opvoeding en Jeugd en in 2019 bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen kwamen daar nog Gezinsbeleid, Jeugd en Outreachend Werk bij.

Los van de politiek is Elke Decruynaere mama van 2 kinderen. Ze is geboren in Aalbeke, een dorp in West-Vlaanderen. Ze heeft tussen de politiek door 10 jaar in de gehandicaptensector gewerkt. 

Verwezenlijkingen

De schepen is trots op wat ze verwezenlijkt heeft. "Het wegwerken van capaciteitstekorten in het onderwijs en het pionieren in online aanmelden en gelijke onderwijskansen. Ik heb daar tegenwind voor gekregen maar vandaag behaalt Gent met 98 procent toewijs van scholen van 1ste keuze een topscore." Ze zette zich ook in om ervoor te zorgen dat de Gentse stadsscholen alle levensbeschouwelijke kentekens toelieten. Het letterlijk groene beleid wierp resultaten af: "Gent telt intussen meer groene en avontuurlijke speelplaatsen dan grijze betonnen vlakten. Ook de realisatie van het Maaseikplein met de trampolines is er eentje om trots op te zijn. Van een parking maakten we een parkje."

Burgemeester De Clercq heeft veel respect voor de beslissing

Burgemeester De Clercq (Open VLD) verliest een schepen, maar heeft veel begrip voor de beslissing. "De voorbije jaren heb ik zeer goed samengewerkt met haar. Ze heeft zich met hart en ziel ingezet voor de Gentenaars en in het bijzonder voor ons onderwijs en de jongeren in onze stad. Ook tijdens de coronacrisis kon ik echt op haar rekenen. Inhoudelijk en menselijk is dit een groot verlies voor het college en de politiek in het algemeen. Elke kan nu ten volle haar aandacht richten op haar familie. Ik vind het goed dat politici die keuze kunnen en durven maken, kijk ook naar minister Wilmès. Dit verdient alle respect. Ik wens Elke en haar familie alle steun en kracht toe."

Meest gelezen