Satellietbeeld van 3 april: De uitgelijnde stipjes bovenaan zijn honderden nieuwe graven in de buurt van Marioepol. Die waren er twee weken voordien nog niet.
Satellite image ©2022 Maxar Technologies

"Burgers Marioepol gedumpt in massagraven": satellietbeelden tonen honderden nieuwe graven in de buurt

Het stadsbestuur van de belegerde en verwoeste Oekraïense havenstad Marioepol beschuldigt de Russen ervan gedode burgers in massagraven te dumpen. Dat is voorlopig moeilijk te verifiëren. Amerikaanse satellietbeelden tonen wel dat er eind maart in de buurt van de stad in 2 weken tijd honderden graven zijn bijgekomen. 

"De Russen proberen hun militaire misdaden te verbergen", zo waarschuwde Vadym Boychenko, de burgemeester van Marioepol, gisteren nog via de berichtenapp Telegram. Het bestuur van de havenstad zegt dat Russische soldaten nu "tot 9.000" lichamen van gedode burgers in massagraven proberen te dumpen.

Na weken van bijzonder intense gevechten en bombardementen lijken de Russen het verwoeste Marioepol nu grotendeels te controleren. Enkel op de uitgestrekte site van de staalfabriek Azovstal zouden zich nog soldaten en burgers schuilhouden.

Boychenko bestempelt de daden van de Russen in Marioepol als "het nieuwe Babi Jar". Daarmee verwijst hij naar een berucht ravijn in Kiev waar tijdens WOII door de nazi's tienduizenden Joden werden vermoord.

Nieuwe graven

Het is op dit moment zo goed als onmogelijk om onafhankelijke bevestiging te vinden van de claims van de burgemeester. Beelden van het Amerikaanse satellietbedrijf Maxar tonen nu wel hoe er na 19 maart en vóór 3 april in Manhush, een dorp ten westen van Marioepol, plots honderden nieuwe graven opduiken:

Videospeler inladen...

De kleine begraafplaats daar breidt zo enorm uit met vier secties van telkens ongeveer 85 meter lang. Alles samen zouden er op 2 weken tijd op z'n minst 200 nieuwe graven zijn bijgekomen.

Moskou heeft nog niet gereageerd op de nieuwe beschuldigingen. Eerder werden al massagraven en honderden gedode burgers ontdekt in Boetsja en in verschillende stadjes rond de Oekraïense hoofdstad Kiev, nadat het Russische leger zich daar had teruggetrokken. De Russische overheid houdt vol dat de Oekraïeners dat alles in scène hebben gezet, hoewel dat al meermaals weerlegd is.

Meest gelezen