Facebook Dieuwertje Poté

Halse schepen Dieuwertje Poté stopt met politiek: "Het is nu tijd voor iets anders"

In Halle legt CD&V-politica Dieuwertje Poté (33) binnenkort haar ambt als schepen en gemeenteraadslid neer. Ze verlaat de politiek om meer tijd vrij te maken voor haar gezin en haar carrière als advocaat. De Halse CD&V verliest zo haar leading lady. De beslissing van Poté verrast vriend en vijand. 

Poté kondigde haar afscheid van de politiek vrijdagmorgen aan op haar Facebookpagina. "In 2012 werd ik (onverhoopt) voor het eerst verkozen", schrijft ze. "Na 3 jaar in de gemeenteraad nam ik in 2016 met veel enthousiasme het schepenambt op. Ik kreeg prachtige bevoegdheden, waarmee ik echt een verschil kon maken voor onze stad en haar inwoners. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 werden deze inspanningen gewaardeerd, waar ik mijn kiezers voor altijd enorm dankbaar zal voor zijn. Ik werd vanaf 2019 dan ook eerste schepen en mocht op bepaalde momenten ook waarnemend burgemeester zijn. Een hele eer en een grote verantwoordelijkheid."

Zware dobber

"Dit heeft de afgelopen jaren heel veel van mij gevraagd", voegt Poté er aan toe. "Het is voor mij nu tijd voor iets anders en voor meer beschikbaarheid voor mijn gezin. Ik geef daarom de fakkel door aan iemand nieuw. Ons partijbestuur zal zich binnenkort uitspreken over hoe mijn opvolging exact zal verlopen. Tot dan werk ik uiteraard ten volle verder."

Speeltuinen en burgerbudget

Poté liet tijdens haar mandaat heel wat nieuwe speeltuinen aanleggen, waaronder een waterspeeltuin. Ze pleitte ook voor meer inspraak van de burger. Zo werd het Burgerbudget gelanceerd en kunnen inwoners voortaan sneller melding maken van problemen. Als schepen van Financiën bespaarde Poté fors op de verzekeringen. Het waternet werd overgedragen en de kunstacademies in Halle fusioneerden tot één instelling. 

Opvolging

Dieuwertje Poté verraste iedereen met haar beslissing. Alleen de partijvoorzitter was op de hoogte. Een opvolger zal ten vroegste net voor de zomer aan de slag kunnen. Poté besluit haar mededeling op Facebook met een dankwoord: "Dit zou niet mogelijk geweest zijn zonder de mensen die voor mij gestemd hebben en de medewerkers op de diensten van de stad. Zij verdienen dan ook het belangrijkste dankwoord."

Meest gelezen