foto Peter Hilz (C)

Huwelijk haven van Antwerpen en Zeebrugge vandaag officieel

De fusie tussen de Antwerpse haven en die van Zeebrugge is vanaf vandaag officieel. De twee havens tekenen de “huwelijksakte” voor hun samenwerking. “Zo kunnen de havens zich nog sterker internationaal positioneren”, zegt Antwerps havenschepen Annick De Ridder (N-VA) bij Radio 2 in Antwerpen.

Antwerps havenschepen Annick De Ridder (N-VA) en Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V) gaan vandaag samen naar de notaris om de fusie tussen de twee havens officieel te maken. “Het is een heel spannend en toch wel speciaal moment. Vandaag gebeurt het serieuze gedeelte, het officiële en juridische werk bij de notaris, maar volgende week volgt er een groot feest voor de gehele haven om de fusie te vieren”, vertelt Annick De Ridder.

De samensmelting komt er om verschillende redenen. “De tijden zijn veranderd en schaalgrootte is erg belangrijk. De twee havens zijn perfect complementair. Enerzijds hebben we de sterkte van Antwerpen met bijvoorbeeld containers en anderzijds de sterkte van Zeebrugge met het roll-on-roll-offverkeer. Door samen te werken gaan we ons veel sterker kunnen postioneren”, zegt De Ridder. “We worden dé motor van de Vlaamse economie en de grootste export- en containerhaven, overslag van voertuigen en petrochemie.”

“Internationaal zal het Port of Antwerp-Bruges gaan heten. We hebben een grote ambitie. We willen veel betekenen in de transitie op het vlak van circulaire economie en duurzaamheid. En dat kunnen we beter samen, dan afzonderlijk”, besluit Annick De Ridder.

Meest gelezen