Israëlische oproerpolitie drong vanmorgen opnieuw de Tempelberg of Haram Al-Sharif binnen, een heilige plek voor zowel joden als moslims.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Nieuwe confrontatie tussen Palestijnen en Israëlische politie in Jeruzalem, spanning laait op door samenvallende feesten

In Jeruzalem is het vanmorgen opnieuw onrustig geweest rond de Al-Aqsamoskee in Oost-Jeruzalem. Palestijnen gooiden met stenen en vuurwerk naar de Israëlische oproerpolitie. Die is het gebied rond de moskee, dat zowel voor joden als moslims een heilige plek is, opnieuw binnengevallen. De oplopende spanning is onder meer het gevolg van samenvallende religieuze feesten.

Net als vorige week vrijdag en eerder deze week is het vanmorgen opnieuw tot een confrontatie gekomen tussen de Israëlische politie en Palestijnse demonstranten nabij de Al-Aqsamoskee in Oost-Jeruzalem.

Palestijnse demonstranten gooiden met stenen en vuurwerk naar de politie, die antwoordde met rubberkogels en flitsgranaten. Een deel van de Palestijnen was gemaskerd en droeg vlaggen van Hamas, de radicaal-Palestijnse beweging die aan de macht is in de Gazastrook.

De oproerpolitie viel het gebied rond de moskee, door joden de Tempelberg genoemd, door moslims Haram Al-Sharif (het "nobele heiligdom"), uiteindelijk ook opnieuw binnen. Naar eigen zeggen omdat de Palestijnen hen belaagden en dichter kwamen bij de Klaagmuur, waar joden op dat moment aan het bidden waren.

Volgens Palestijnse medische bronnen raakten bij de confrontatie tussen de politie en de demonstranten zeker 30 Palestijnen gewond. 

Bekijk hier enkele beelden van de confrontatie tussen Palestijnen en de Israëlische politie:

Videospeler inladen...

Waarom is het zo onrustig?

Het is de voorbije weken al verschillende keren onrustig geweest rond de Al-Aqsamoskee. Een deel van de verklaring is het samenvallen van religieuze feesten. Zo vieren de moslims momenteel de ramadanmaand. Die valt dit jaar samen met Pesach, een van de belangrijkste joodse feesten.

Door die samenvallende feesten trekken nog meer moslims en joden naar de Tempelberg/Haram Al-Sharif dan gewoonlijk en dat leidt tot spanningen. Het gebied is zowel voor joden als moslims een belangrijke religieuze plek, met onder meer de Klaagmuur (joden) en de Al-Aqsamoskee en de Rotskoepel (moslims). Even verderop staat ook nog de Heilig Grafkerk (een belangrijke religieuze plek voor de christenen).

Voor de moslims is Haram Al-Sharif de op twee na heiligste plek ter wereld, na de Grote Moskee in Mekka en de Moskee van de Profeet in Medina, beide in Saudi-Arabië. Zij zien de vele joodse bezoekers dan ook als een provocatie en vinden dat de Israëlische regering te weinig doet om die joodse bezoekers van de plek te weren. Israël ontkent dat.

Om verdere confrontaties te vermijden, zijn joodse bezoekers overigens vanaf vandaag niet meer welkom, nu de ramadan bijna op zijn einde loopt. Net als de voorbije jaren het geval was. Tijdens die laatste dagen stijgt namelijk het aantal moslims dat Haram Al-Sharif bezoekt.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

De spanningen nabij de Al-Aqsamoskee volgen op een reeks aanslagen elders in Israël en politieoperaties op de Westelijke Jordaanoever waarbij enerzijds 14 Israëli's en anderzijds 29 Palestijnen om het leven zijn gekomen.

De internationale gemeenschap maakt zich zorgen over de toenemende spanning in Jeruzalem, Israël en de Palestijnse gebieden. Zo liet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken al verstaan dat "de wereld niet op een nieuwe oorlog zit te wachten". En ook de Verenigde Naties drukken vandaag hun "diepe bezorgdheid" uit over het "escalerende geweld".

Zicht op Haram Al-Sharif/Tempelberg met centraal de gouden koepel van de Rotskoepel, een heilige plek voor moslims.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen