(c) Photo Researchers, Inc.

Diensthoofd intensieve zorg UZA: "Zien een grote toename van mensen die medicijnen of drugs combineren"

Medicijnen en drugs worden in steeds gevaarlijkere combinaties genomen. Dat zegt Philippe Jorens, diensthoofd van de intensieve zorg in het UZA. Zo was een van de tieners die afgelopen weekend in Brugge een dertiger in coma sloegen, onder invloed van alcohol en het kalmeringsmiddel Xanax. "Alcohol kan agressie opwekken en het kalmeringsmiddel onderdrukt de empathie, een gevaarlijke cocktail", aldus Jorens.

Beluister hier het gesprek uit "De wereld vandaag":

Toxicoloog en diensthoofd intensieve zorg van het UZA Philippe Jorens waarschuwt voor het toenemend aantal medicijnen en drugs die in combinatie genomen worden, al dan niet samen met alcohol.

Alcohol op zich kan agressie uitlokken. "Bij iets meer dan een derde van de gevallen van zware agressie en zelfs van moord is alcohol in het spel. Daarnaast versterkt alcohol de slechte of nadelige effecten van heel veel medicijnen. Als je kijkt naar de bijsluiter van de meeste medicijnen, dan zie je daar dikwijls dat je moet vermijden om grote hoeveelheden alcohol in te nemen bij het medicijn", zegt Jorens in "De wereld vandaag".

Omgekeerde effect van een kalmeringsmiddel

Volgens Jorens kan in combinatie met alcohol een kalmeermiddel dat je normaal tot rust brengt, bij sommige personen aanleiding geven tot eerder agressief en impulsief gedrag.

"Dat is het omgekeerde van wat je zou verwachten. Men heeft grote studies uitgevoerd om dat te onderzoeken. Kalmeermiddelen zoals Xanax onderdrukken niet alleen een aantal functies in de hersenen, ze onderdrukken ook het gevoel van medeleven, de empathie. Het onderdrukt ook de controle over de impulsen. Daarom kan je een beetje paradoxaal een omgekeerd effect hebben van het gebruik van een kalmeringsmiddel."

Meer en meer gevaarlijke combinaties, niet alleen met alcohol

De toxicoloog waarschuwt ook voor de gevaren van het combineren van medicijnen en/of drugs, al dan niet met alcohol.

"Bijvoorbeeld bij drugs in het uitgangsleven zien we meer en meer gevaarlijke combinaties. Men combineert alles. Dat kan gevaarlijk zijn wanneer er versterkende effecten zijn. Een bekend voorbeeld is “speedball”, een combinatie van cocaïne met heroïne, een opwekkend én een onderdrukkend middel. Zo zijn er al veel doden gevallen. De gebruiker is geen farmaceutisch bedrijf dat exact weet hoeveel je moet combineren van verschillende producten", besluit Jorens.

Meest gelezen