Kunnen we nog zelf een woning kopen? En is huren sowieso weggesmeten geld?

64% van de jonge starters geeft aan dat ze geen eigen woning meer kunnen kopen. De woningprijzen blijven maar stijgen, en veel jongeren zitten met de handen in het haar. Wie kan er tegenwoordig nog iets kopen? En is huren altijd weggesmeten geld? Dat vraag ik vandaag aan Lenka Pijpels (24), Jonas Van den Eynde (29) en Christian Sugira (30) in een nieuwe aflevering van 'Snapt ge mij nu'. 

Beluister hier een fragment uit de elfde aflevering:

"Snapt ge mij nu" is een podcast voor en door jongeren, gehost door Aurélie Boffé. Aurélie gaat in gesprek met jonge twintigers die allemaal een andere visie hebben op een actueel onderwerp. Zo laat ze elke stem in het debat horen. De afleveringen zijn nu beschikbaar op alle podcastkanalen. 

De inflatie slaat een gat in onze portemonnee, de rentes blijven maar stijgen en de woningmarkt staat nog steeds vrij hevig in de fik. Het ziet er niet goed uit voor jongeren die binnenkort een woning willen kopen. Sommigen sparen zich kapot om er toch nog te geraken, anderen hebben de hoop al opgegeven. Maar ook heel wat twintigers hebben totaal andere prioriteiten tijdens hun jonge jaren. 

Lenka Pijpels (24) uit Mechelen werkt als kleurterjuf en is absoluut niet bezig met sparen, laat staan een woning kopen. Zij wil zich niet te veel zorgen maken over geld. Momenteel vindt Lenka huren prima. Dat geeft haar de kans om mooi te wonen in haar lievelingsstad Mechelen, zonder dat ze zelf iets moet kopen. “Huren is misschien weggesmeten geld, maar het is heel veilig voor mij. Ik kan op elk moment mijn huur stopzetten. Ik wil nu vooral jong zijn en genieten van het leven", zegt ze. Lenka hoopt ooit wel een eigen nest te kunnen kopen maar wacht daarvoor liever op een partner. 

De dag dat ik een huis koop, heb ik daar keihard zelf voor gewerkt.

Lenka Pijpels

Lenka krijgt geen pot geld mee van thuis. Maar dat vindt ze ook niet erg. "Wij zijn met vijf thuis, ik vind het maar normaal dat onze ouders ons geen dikke envelop toestoppen. Er zijn zo veel mensen die stoefen met hun huis, terwijl ze bijna alles van hun ouders hebben gekregen. De dag dat ik een huis koop, heb ik daar tenminste keihard zelf voor gewerkt." 

Jonas Van den Eynde (29) uit Gent is fietskoerier voor Take-Away en had jarenlang één doel voor ogen: een eigen woning kopen. Maar die droom heeft hij nu even moeten opbergen, omdat hij maar niet genoeg eigen inbreng bijeen kan sparen. "Elke keer als ik er bijna ben, stijgen de prijzen weer eens met 8%. Ik ben aan het zwemmen, maar de stroming gaat sneller dan dat ik kan zwemmen." Nochtans is Jonas tot zijn 28 jaar thuis blijven wonen om goed te kunnen sparen. Maar voor zijn droomwoning, een huisje of appartement in het centrum van Gent, heeft hij zo'n 60.000 euro nodig. "Daar ben ik nog bijlange niet."

Ik ben aan het zwemmen, maar de stroming gaat sneller dan dat ik kan zwemmen.

Jonas Van den Eynde

"Sommige mensen vinden het misschien pretentieus dat ik zo kieskeurig ben en in Gent wil blijven wonen. Maar ik vind dat dat moet kunnen, want je blijft jarenlang op die plek wonen. Desnoods ga ik op een wc wonen, als ik maar in Gent kan blijven. Ik vertik het om naar het platteland te trekken."

Chris Sugira (30) zit overdag in maatpak te werken voor de bank. Na de uren ruilt hij zijn tabellen in voor zijn mengpanelen. Volgens deze dj-bankier is huren is niet altijd weggesmeten geld. "De vraag is vooral wat je doet met je spaargeld. Als je daar slim mee omgaat en dat investeert in een bijberoep of op de beurs, dan kan je daar op lange termijn veel geld mee verdienen. Iemand die huurt, is dus niet altijd slechter af dan iemand die een woning koopt." Chris snapt de frustratie van veel jongeren die zich nu zorgen maken, en hij brengt geen goed nieuws. Volgens hem gaan de woningprijzen de komende jaren niet dalen, maar waarschijnlijk wel minder snel stijgen, of "afkoelen".

Iemand die huurt, is niet altijd slechter af dan iemand die een woning koopt.

Chris Sugira

Chris heeft lang in een co-housing gewoond om te sparen, en heeft uiteindelijk een appartement in Brussel kunnen kopen. En hij heeft ook enkele tips voor aspirant-kopers. "Een goed budgetbeheer is uiteraard heel belangrijk. Er zijn tegenwoordig veel apps om je uitgaven bij te houden." Chris raadt ook aan om een "funrekening" aan te maken: een aparte rekening waar je een deel van je loon op stort om leuke dingen mee te doen. Dat kan je dan helemaal opgebruiken zonder je schuldig te voelen. Zijn belangrijkste raad is wel om je tijd te nemen en je niet te laten opjagen. Want de huisprijzen zijn altijd blijven stijgen, dat is niets nieuws. "De traagst groeiende boom kan de grootste worden", concludeert hij. "Dat heb ik ooit gelezen op een scheurkalender op de wc."

Luister hier naar de elfde aflevering:

Meest gelezen