Leie krijgt 45 kilometer lang natuurvriendelijke oevers: "Eerste stap van Deinze tot Sint-Baafs-Vijve"

De Vlaamse Waterweg gaat de oevers van de Leie natuurvriendelijker maken, over een afstand van 45 kilometer. Het hele proces zal in verschillende stappen gebeuren. Deze week wordt een eerste stuk van 10 kilometer aangepakt tussen Deinze en Sint-Baafs-Vijve.

Aan de Leie starten werken om de oevers langs de rivier natuurvriendelijker te maken. Dat gebeurt over een afstand van 45 kilometer langs de Leie. De Vlaamse Waterweg start deze week met de herinrichting van de oevers. Ze starten met het eerste stuk van zo'n 10 kilometer tussen Deinze en Sint-Baafs-Vijve. Met deze werken willen ze de rivier haar historisch uiterlijk teruggeven. Die herinrichting zal ongeveer een jaar duren, daarna komt de rest van de Leie stuk per stuk aan de beurt.

Niet alleen de oevers, ook de bruggen zullen aangepast worden. Daarom zullen de werken zo lang duren

Liliane Stinissen, De Vlaamse Waterweg

"De oevers van de Leie worden aangepast aan het water en de omgeving, een beetje zoals het vroeger was", meldt Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg. Eén van de redenen waarom deze werken zo lang zullen duren, is omdat het niet alleen de oevers zijn die worden aangepast volgens Stinissen. "Soms moet er ook een brug worden aangepast, dus dat zijn heel wat verschillende werken die op elkaar moeten aansluiten."

Meest gelezen