archieffoto ter illustratie

Leuven vindt niet genoeg ambtenaren om bouwovertredingen op te sporen

De stad Leuven vindt niet de nodige verbalisanten om bouwovertredingen vast te stellen. In de Cel Handhaving van de Dienst Bouwen van de stad zijn er drie plaatsen, maar momenteel is er maar één ingevuld. Door het personeelstekort kan de dienst niet zelf op zoek naar bouwovertredingen, maar werkt ze noodgedwongen alleen op basis van klachten. 

De opmerkelijke vaststelling komt van Kathleen Lambié, afdelingshoofd bouwen, wonen en milieu van de stad Leuven. "We doen weliswaar de nodige inspanningen om mensen aan te werven, maar er dagen simpelweg voor deze job geen kandidaten op", zei Lambié in de gemeenteraadscommissie ruimtelijke ordening van donderdagavond. "Ook in veel andere steden blijkt het een knelpuntberoep. De betrokkene is bevoegd om ter plekke controles uit te voeren, werken stil te leggen en dergelijke. Wegens de agressie waarmee dit werk gepaard gaat moet men stevig in zijn schoenen staan. De laatste persoon die we hiervoor hadden aangeworven gaf er na drie maanden al de brui aan”, aldus Lambié. 

Politie inzetten

Opmerkelijk is dat in tegenstelling tot een aantal andere steden de Leuvense politie geen verbaliserende bevoegdheid heeft qua bouwovertredingen. "Dat is historisch zo gegroeid. Misschien moeten we toch eens gaan kijken wat er bij de politie op dat vlak mogelijk is", aldus Lambié. 

Als gevolg van het personeelstekort is in Leuven het aantal geregistreerde stedebouwkundige misdrijven de afgelopen jaren sterk gedaald. In 2015 en 2016 ging het nog achtereenvolgens om 110 en 109 feiten. In 2020 en 2021 waren er dat nog 55 en 36. Het aantal aanmaningsbrieven steeg wel sterk van 64 in 2015 tot 345 in 2021. In vele gevallen wordt er door de betrokken eigenaar positief gereageerd op de aanmaningen.

Meest gelezen