Moslims en niet-moslims samen aan tafel om te praten over kanker tijdens Life Iftar in Genk 

In de Limburghal in Genk komen zaterdag 450 moslims en niet-moslims samen voor een iftar, het breken van de vasten bij de moslims bij het ondergaan van de zon. Maar ze zullen er ook praten over kanker. Een initiatief van de stad en Kom Op Tegen Kanker. Want over kanker wordt nog te weinig gesproken en mensen met kanker of mensen die familie hebben met kanker, vinden nog te weinig gehoor. 

De ramadan bij de moslims staat in het teken van vasten, maar ook van verbondenheid en solidariteit. Tijdens de ramadan zijn er elke avond iftars. Dat zijn maaltijden die de ramadan doorbreken bij zonsondergang. Op 23 april zijn er in verschillende steden in Vlaanderen Life Iftars waar ook Kom Op Tegen Kanker aanwezig zal zijn. Via deze iftars willen zij het taboe rond kanker doorbreken: "Kanker is voor niemand gemakkelijk om over te spreken, maar in sommige culturen is dat nog moeilijker. Er wordt door kankerpatiënten vaak amper over de ziekte gesproken om bijvoorbeeld hun naasten te beschermen of uit angst voor de dood of het lijden", zegt Naziha Maher van Kom op tegen Kanker.

De Life Iftars zijn een mooie kans om met de moslimgemeenschap in gesprek te gaan over kanker

Naziha Maher, Kom Op Tegen Kanker

De Life Iftars vinden plaats in verschillende steden in ons land, voor Limburg is dat in Genk. Samen met partnerorganisaties, zoals de gemeentebesturen, Avansa, moskeeën en vele lokale organisaties, zorgt Kom Op Tegen Kanker voor getuigenissen en gesprekken met ervaringsdeskundigen. In totaal werken er meer dan 10 organisaties mee. 

"Omdat iftars feesten van verbinding zijn, is iedereen, zowel moslims als niet-moslims, welkom om deel te nemen aan de Life Iftar", zegt Sam Stefani van Avansa Limburg. "We willen alle gemeenschappen met elkaar verbinden, dat is het doel. We vragen daarnaast een kleine bijdrage, maar die opbrengst gaat naar Kom Op Tegen Kanker", besluit Stefani.

Meest gelezen