Lng-terminals in de haven van Rotterdam.

Nederland wil vanaf eind dit jaar geen Russisch gas meer invoeren

Nederland wil tegen eind dit jaar stoppen met de invoer van Russisch gas en Russische kolen. Dat heeft de Nederlandse regering bekendgemaakt. "Uiteindelijk streven we naar een verbod op alle energie uit Rusland."

Rusland is een belangrijke leverancier van energie aan Nederland. Onze noorderburen voeren onder meer gas, kolen en olie in voor eigen gebruik, maar doen ook dienst als doorvoerland naar andere Europese landen, waaronder ons land. Het aandeel Russisch gas in de Nederlandse gasimport schommelt tussen de 10 en 15 procent (eigen gebruik plus doorvoer).

Door de oorlog in Oekraïne wil Nederland die band met Rusland nu doorknippen. Tegen het einde van dit jaar wil de regering stoppen met de invoer van Russisch gas en Russische kolen. 

"Een politieke omslag", noemt de Nederlandse journaliste Wendelmoet Boersema die beslissing. Ze schreef een boek over gas in Nederland en de relatie met Rusland. "Nederland was eigenlijk een ambassadeur van het Russisch gas."

Wat de kolen betreft, is al op Europees niveau beslist dat de EU vanaf 11 augustus geen Russische kolen meer zal invoeren. Het importverbod maakt deel uit van het vijfde sanctiepakket tegen Rusland. Over gas en olie is er nog geen akkoord.

Beluister het gesprek met de Nederlandse journaliste en auteur Wendelmoet Boersema in "De wereld vandaag":

Nederland wil echter ook af van het Russische gas. Daarom zullen de gasvoorraden voor de komende winter zoveel mogelijk aangevuld worden met leveringen uit andere landen. De regering wil ook meer inzetten op lng, vloeibaar gas. Daarvoor zal er wel nood zijn aan meer infrastructuur om dat gas op te slaan.

Energiebedrijven die het risico niet aandurven om nu al gas aan te kopen, omdat gas momenteel heel erg duur is, kunnen gebruikmaken van een gedeeltelijke compensatieregeling, waarbij het prijsverschil tussen nu en de komende winter door de overheid wordt vergoed. De totale kosten van het plan worden geschat op 623 miljoen euro.

Naast het opschroeven van de invoer uit andere landen, mikt de regering ook op energiebesparing en verduurzaming om minder afhankelijk te worden van Russische energie. En ook het oppompen van eigen gas (in Groningen en enkele kleine gasvelden in de Noordzee) zal nu op volle toeren draaien. Al zal dat in Groningen volgend jaar hoe dan ook ophouden, zo is eerder al beslist.

Ook de invoer van Russische olie wil de regering tegen het einde van het jaar stopzetten, al moet daarover nog Europees overleg plaatsvinden. "Uiteindelijk streven we naar een verbod op alle energie uit Rusland", zegt de Nederlandse minister van Energie Rob Jetten.

Nederland is niet het eerste Europese land dat die beslissing neemt. De Baltische staten Letland, Estland en Litouwen gebruiken bijvoorbeeld al sinds begin deze maand geen Russisch gas meer.

Meest gelezen