Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Nicaragua sluit 25 ngo's en pakt universiteiten aan: "Onduidelijk wat er met de studenten gaat gebeuren"

Daniel Ortega, de president van het Centraal-Amerikaanse land Nicaragua, heeft 25 niet-gouvernementele organisaties (ngo's red.) die kritisch zijn tegenover zijn beleid, gesloten. En hij pakt nu ook de universiteiten aan door de staatscontrole te versterken. Hiermee probeert hij de oppositie in het land verder te onderdrukken. Tijdens zijn herverkiezingscampagne vorig jaar heeft hij ook verschillende oppositieleden laten arresteren om zijn herverkiezing te garanderen.

In Nicaragua probeert president Daniel Ortega de oppositie in het land te onderdrukken door 25 ngo's te sluiten. Volgens Ortega en de regering hebben de ngo's wetten overtreden en hun financiële rekeningen niet openbaar gemaakt. 

Maar wellicht speelt de kritiek van de organisaties op het beleid van Ortega een grotere rol. "De regering wil niet dat organisaties schendingen van mensenrechten documenteren", aldus Marcos Carmona, voorzitter van de Permanente Commissie voor Rechten van de Mens. 

De regering wil niet dat organisaties schendingen van mensenrechten documenteren

Marcos Carmona, voorzitter Permanente Commissie voor Rechten van de Mens

De meerderheid van de in Nicaragua aanwezige ngo's focust zich op mensenrechtenkwesties en verricht sociaal en cultureel werk. Er zijn al 163 ngo's gesloten sinds de protesten in 2018 tegen het beleid van Ortega. 

Universiteiten als nieuw doelwit

Daarnaast pakt de president nu ook de universiteiten aan. Private universiteiten worden inbeslaggenomen en het onderwijs werd in maart hervormd om de staatscontrole op de universiteiten te versterken. Ortega geeft een financiële onregelmatigheid en administratieve tekortkomingen als redenen van de hervorming.    

Het gaat om 12 universiteiten in Nicaragua zelf en 5 virtuele campussen in het buitenland. "Wat er met de 1.500 studenten van de universiteit gaat gebeuren is onduidelijk, ondanks de beloften van de regering over continuïteit", aldus Adrián Meza, een advocaat die de Paulo Freire University heeft opgericht. De universiteit heeft de mensenrechten altijd gerespecteerd, tot ergernis van de overheid. Meza zelf is verhuisd naar buurland Costa Rica om een arrestatie te vermijden. 

Wat er met de 1.500 studenten van de universiteit gaat gebeurenn is onduidelijk

Adrián Meza, oprichter van Paulo Freire University

De studenten zijn zeer onzeker over wat de toekomst zal brengen. Ze vrezen dat ze hun studies niet zullen kunnen afmaken of dat de overheid hun diploma's niet zal geven. Ze maken zich ook zorgen over het papierwerk dat ze nodig hebben om een job te kunnen vinden binnen hun vakgebied.

Studenten zijn al lange tijd kritisch voor het beleid dat Ortega voert. Ze leidden de protesten in 2018, waar ongeveer 300 doden vielen en 2.000 mensen gewond raakten. Ortega erkent hoe universiteiten sociale opschudding kunnen veroorzaken en probeert een herhaling hiervan te voorkomen door de instellingen te sluiten of de staatscontrole te versterken.

Studenten die zichzelf in een van de universiteiten hebben opgesloten tijdens de protesten van 2018
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Oppositie onderdrukken

Ortega is al langer bezig om enige weerstand tegen zijn beleid te onderdrukken. Tijdens zijn herverkiezingscampagne vorig jaar zijn verschillende politieke en andere oppositieleden gearresteerd. Velen onder hen kregen ook een gevangenisstraf die tot 13 jaar kan oplopen. De EU en de Verenigde Staten hebben al verschillende keren opgeroepen om de "politieke gevangenen vrij te laten".

In november 2021 werd Ortega herverkozen voor een vierde regeringstermijn ondanks de kritiek van rechtengroeperingen en oppositieleden die de verkiezingen als "een schijnvertoning" bestempelden. Na de arrestatie van vele presidentskandidaten uit de oppositie, bleven Ortega en vijf andere kandidaten over. Zij waren onbekende politici die daarbij ook bondgenoten waren van Ortega.  

Meest gelezen