Onderzoekscommissie kinderopvang blijft op haar honger zitten: "Heel weinig geantwoord op vragen"

De onderzoekscommissie naar de veiligheid in kinderopvang van het Vlaams Parlement is vandaag voor een eerste zitting samengekomen. De commissie neemt de wantoestanden in de kinderopvang onder de loep. Zowel Kind en Gezin als Welzijn, Volksgezondheid & Gezin geven toe dat ze te weinig personeel hebben om alles goed op te volgen. Veel parlementsleden vonden dat er te weinig antwoorden zijn gegeven en er blijven ook vragen over de beoordeling van klachten die binnenkomen.

Iets meer dan een maand geleden richtte het Vlaams Parlement een onderzoekscommissie op naar de veiligheid in de kinderopvang. Die kwam er naar aanleiding van wantoestanden in verschillende Vlaamse kinderdagverblijven, zoals het drama in kinderdagverblijf 't Sloeberhuisje in de Gentse deelgemeente Mariakerke.  Een meisje van zes maanden had er een hersentrauma opgelopen doordat ze hevig door elkaar geschud was. Op 18 februari overleed ze in het UZ Gent.

Maar er kwamen ook nog andere crèches in opspraak. Zo bleek een uitbaatster van een crèche in Schoten eerder veroordeeld voor kindermishandeling. De onderzoekscommissie wil nu achterhalen of er fouten gebeurd zijn bij de opvolging van kinderdagverblijven, en wie daar dan voor verantwoordelijk is.

Op de eerste inhoudelijke en publieke zitting ligt vooral de focus op de procedures om een globaal beeld te krijgen van de hele werking van Zorginspectie en Kind en Gezin. Drie topvrouwen, verantwoordelijk voor Kind en Gezin en de Zorginspectie, moesten antwoorden geven. Vandaag gaat het vooral over de procedures die gevolgd worden bij het opvolgen en inspecteren van kinderdagverblijven en hoe klachten behandeld worden. 

Katrien Verhegge (Agentschap Opgroeien): “Ik ontken formeel dat we plekken openhouden ten koste van kinderen”

Videospeler inladen...

Gevaarsituaties

Uit cijfers van Katrien Verhegge, topvrouw bij het agentschap Opgroeien waar Kind en Gezin onder valt, blijkt dat er vorig jaar 163 gevaarsituaties gemeld zijn bij Kind en Gezin. Dat zijn situaties waarbij de fysieke of psychische integriteit van een kind in gevaar is. Slechts in 22 van de 163 van die gevaarsituaties werd een handhaving opgestart. Cijfers die bij heel wat parlementsleden serieuze vragen oproepen. 

Ook over de rol van gevarencoördinatoren zijn er enkele vragen. Dat zouden er vijf zijn over heel Vlaanderen. Een cijfer dat voor sommige parlementsleden wel erg laag ligt, zeker als het over 163 gevaarsituaties in Vlaamse kinderdagverblijven in één jaar tijd gaat. 

Anonieme klachten

Veel vragen gingen ook over de anonimiteit van klachten. Volgens Karine Moykens, secretaris-generaal van Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, wordt de helft van de klachten anoniem ingediend of wordt er gevraagd om anoniem behandeld te worden. "En dat heeft restricties", aldus Moykens.  "Dan kunnen onze inspecteurs bijvoorbeeld moeilijker doorvragen tijdens een controle omdat ze niet kunnen zeggen over welk kind het gaat enz.", legt ze uit. Een andere beperking van de anonimiteit is dat het klachtenverslag dan niet naar de klachtindiener wordt gestuurd en die dus niet verder op de hoogte gehouden wordt.  

Collega Anne Vanrenterghem aan het Vlaams Parlement die de onderzoekscommissie voor VRT NWS volgt.

Videospeler inladen...

"Te weinig personeel"

Veel parlementsleden vragen zich af of er wel voldoende personeel is om klachten van ouders te behandelen en op te volgen. "Idealiter heb je absoluut meer volk nodig. Er is een hoge werkdruk", zegt Katrien Verhegge van Kind en Gezin. "Maar binnen de moeilijkheden doen wij zo veel mogelijk het werk dat moet gebeuren." 

"We kunnen onze termijnen niet halen , en dus moeten we niet rond de pot draaien", geeft Karine Moykens van Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin toe. "Als je je termijn niet kunt halen, weet je dat het niet voldoende is." 

Antwoorden vinden weinig genade

"Ik vind dat er eigenlijk heel weinig is geantwoord op vragen", vindt Vlaams Parlementslid Ilse Malfroot (Vlaams Belang). Aan het overlopen van de procedures zegt ze weinig te hebben. "Ze werken niet, anders hadden we hier vandaag niet gezeten."

Ik stel mij vragen bij de competentie van de mensen die aan de telefoon zitten

Vlaams parlementslid Ilse Malfroot (VB)

"Ik heb een aantal vragen waarop niet is geantwoord", stelt ook Celia Groothedde (Groen) vast. "Die ga ik hernemen want mijn vragen waren toch wel zeer punctueel."

Ilse Malfroot blijft met vragen zitten over hoe klachten worden ontvangen. "Ik stel mij vragen bij de competentie van de mensen die aan de telefoon zitten. In welke mate acht hetzij de klachtbehandelaar of de dossierbehandelaar een melding over een schouder uit de kom of een gebroken been ernstig genoeg voor een onderzoek?"

Meest gelezen