Een blokkenpatroon in geel en blauw moet de voertuigen meer doen opvallen.
politiezone Zennevallei

Opvallend nieuw jasje voor politievoertuigen in zone Zennevallei

In de politiezone Zennevallei rijden vanaf komend weekend enkele opvallend gekleurde politievoertuigen rond. Ze kregen een blokkenpatroon in lichtweerkaatsende blauwe en gele verf. Het gaat om een experiment om politievoertuigen beter zichtbaar te maken in het verkeer. 

Zowat 30 zones van de lokale politie en eenheden van de federale politie nemen deel aan een experiment om hun voertuigen beter zichtbaar te maken in het verkeer. De golvende, maar wat fletse lichtblauwe strepen zijn nu vervangen door een blokkenpatroon in fel geel en blauw, in het jargon Battenburgstriping genoemd. 

Engelse cake

De striping wordt sinds de jaren 1990 al toegepast in het Verenigd Koninkrijk. Het woordje Battenburg verwijst naar een gelijknamige cake, waarvan de sneden een gelijkaardig tweekleurig blokkenpatroon vertonen. In ons land werden de ziekenwagens er al mee uitgerust, daar wisselt het geel af met groen. Ook bij de brandweer lopen al enkele proeven, met rood-gele en rood-witte blokkenpatronen. Voor de politie zijn de vaste kleuren geel en blauw. 

De achterzijde van de voertuigen is blauw-geel gearceerd.
politiezone Zennevallei

Eigen accenten

Verschillende politiezones werden geselecteerd voor het proefproject. De deelnemende zones zijn zowel landelijk als stedelijk. De politiezone Zennevallei, die actief is in Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw, liet alvast 3 voertuigen uitrusten met het Battenburg-patroon en dit volgens een eigen ontwerp. Vanaf dit weekend zullen ze ingezet worden voor interventies. Het is de bedoeling om tegen eind 2023 tot een eenvormig patroon te komen voor het hele land. 

Meest gelezen