Oekraïense vluchtelingen uit verschillende landen vieren paasfeest in Oekraïense kerk in Genk

Dit weekend viert de orthodoxe kerk Pasen en ook de Oekraïense kerk in Genk wil met zoveel mogelijk Oekraïense vluchtelingen het paasfeest vieren. De Genkse kerk verwacht vluchtelingen uit België, maar ook uit Duitsland, Nederland en Frankrijk.  Hoewel de situatie in Oekraïne schrijnend is, willen Oekraïeners hier het feest toch vieren om hun wilskracht en hun verbondenheid met landgenoten daar te tonen. 

"Omdat het joodse paasfeest vorige zondag werd gevierd, vindt het orthodoxe paasfeest een week later plaats", begint Nadja Derewianka van de Oekraïens orthodoxe kerk in Genk. "Er is door een concilie ooit bepaald dat die 2 paasfeesten nooit mogen samenvallen. Het christelijke paasfeest mag wel samenvallen met het orthodoxe en in 2025 is dat trouwens opnieuw het geval."

Gaan er trieste verhalen passeren? Natuurlijk, maar daar willen we ook naar luisteren

Nadja Derewianka

"Twee keer paasfeest heeft ook zo zijn voordelen", vertelt Nadja Derewianka. "Zo kunnen we wat langer van al die zoetigheid genieten. We wilden nog paaseitjes kopen om aan de Oekraïense vluchtelingen zondag te geven, maar in de winkels zijn ze bijna allemaal op. We moeten dus nog op zoek naar een alternatief", zegt ze.

De Oekraïens orthodoxe kerk in Genk verwacht zondag een overvolle kerk. "Gaan er trieste verhalen passeren? Natuurlijk, maar daar willen we ook naar luisteren. Het is net mooi dat we in deze droeve tijden toch een soort van spirituele steun kunnen geven en zo de mensen toch nog een beetje zien stralen" sluit Nadja af. 

Atypische Pasen

Pasen is het belangrijkste feest voor de Oekraïense gelovigen, maar de situatie in Oekraïne nodigt niet meteen uit om te vieren. "Maar toch willen de Oekraïense vluchtelingen het feest niet zomaar laten passeren", zegt Nadia Derewianka. "We zijn volop paasbrood aan het bakken om uit te delen aan iederen. De Oekraïeners hier weten dat er in Oekraïne momenteel ook veel mensen paasbrood aan het maken zijn en dat schept een verbondenheid."

Meest gelezen