Rusland maakt balans op na zinken vlaggenschip Moskva: "1 dode en 27 vermisten"

Na het zinken van de Russische kruiser Moskva vorige week is een marinier om het leven gekomen. Er zijn ook nog altijd 27 bemanningsleden vermist. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie laten weten. Het is de eerste keer dat Moskou verliezen toegeeft na het zinken van  het vlaggenschip van de Russische Zwarte Zeevloot. Volgens het ministerie werden de 396 andere bemanningsleden geëvacueerd.

Het Russische ministerie van Defensie maakte vorige week donderdag bekend dat het vlaggenschip Moskva gezonken was, nadat er een brand uitgebroken was aan boord en daardoor munitie is ontploft. Oekraïne had een heel andere lezing. Volgens de Oekraïense overheid werd de kruiser tot zinken gebracht door een succesvolle raketaanval van het Oekraïense leger.

Vandaag heeft het Russische leger voor het eerst toegegeven dat er een marinier op het schip om het leven is gekomen en nog 27 bemanningsleden vermist zijn. 396 andere bemanningsleden zouden gered zijn volgens Rusland.

Oekraïense bronnen stellen echter dat amper 58 mariniers overleefden. Volgens Amerikaanse informatie had de Moskva ongeveer 500 bemanningsleden aan boord op het moment van de explosies.

Klap voor Russische leger

Het verlies van de Moskva was een klap voor het Russische leger. "Een mentale en logistieke klap", volgens kenners. Het is niet ondenkbaar dat de Russische marine verder van de kust dient te strijden en minder vuursteun kan bieden aan de grondtroepen. 

De 186 meter lange kruiser geldt als het vlaggenschip van de Russische vloot in de Zwarte Zee. Het schip werd gebouwd in de jaren 80 in het Sovjet-Unie-tijdperk, en dat nota bene in de Oekraïense stad Mykolajiv.

Het schip heette eerst Slava, maar de naam werd veranderd in Moskva (wat  simpelweg Moskou in het Russisch betekent). De imposante Moskva speelde een sterk symbolische rol in de Russische militaire campagne in Syrië, maar bood toen evengoed een krachtig luchtverdedigingssysteem. 

Meest gelezen