Succesvol eerste jaar voor babytheek in Antwerpen: “Veel babyspullen krijgen hier een tweede leven”

Vandaag viert Gezinsbond Antwerpen een succesvol eerste jaar van de babytheek in de Schermersstraat in Antwerpen. In de babytheek kan je kinderspullen lenen die je voor een korte periode nodig hebt. Fabienne Toussein van Gezinsbond Antwerpen sprak erover op Radio 2 in Antwerpen.

Gezinsbond Antwerpen blikt vandaag terug op een succesvol eerste jaar voor de babytheek in de Schermersstraat in Antwerpen. “In de babytheek vind je allerlei kinderspullen die je voor een korte fase in het leven van een baby nodig hebt”, begint Fabienne Toussein van Gezinsbond Antwerpen. “Denk maar aan kinderwagens, badjes of bedjes waar ze na zes maanden uitgegroeid zijn.”

Het afgelopen jaar vonden heel wat ouders hun weg naar de babytheek om duurdere babyspullen te ontlenen. “We werken met een schappelijk systeem dat ouders dertig euro per jaar betalen.” Voor kwetsbare gezinnen is er ook een oplossing. “Zij kunnen aan een heel laag tarief of gratis alles ontlenen, zonder extra kosten.”

We krijgen veel spullen binnen van ouders die het niet meer nodig hebben. Hier krijgt het een tweede leven

Fabienne Toussein, gezinsbond Antwerpen

En het is ook ecologisch een goede zaak. “We merken dat als we een oproep doen om babyspullen binnen te brengen, we veel reacties krijgen. We krijgen dan veel spullen die ouders hadden staan, maar niet meer gebruiken. Hier krijgen ze een tweede leven.”

Hoewel de babytheek in Antwerpen al veel bezoekers krijgt, is ze nog vrij onbekend bij veel mensen. “Dit is het eerste project in Antwerpen, maar de laatste jaren zijn er een stuk of 30 à 40 babytheken bijgekomen in Vlaanderen. Je moet dus geluk hebben dat er één in de buurt is.”

De babytheek in Antwerpen is een samenwerking van de Gezinsbond met de Huizen van het kind van de Stad Antwerpen, de Transformisten en met de steun van Vlaanderen Circulair.

Meest gelezen