AFP or licensors

Taliban geven toe dat er 33 doden zijn gevallen bij een bomaanslag in een moskee in de Afghaanse stad Kunduz

Bij een bomaanslag in een moskee in de Noord-Afghaanse stad Kunduz zijn vanmiddag zeker 33 doden gevallen. Dat hebben de taliban die Afghanistan controleren, toegegeven. De voorbije dagen wordt Afghanistan geteisterd door een golf van aanslagen die worden toegeschreven aan de extremistische terreurgroep IS.

Het was vrijdag en dus was er veel volk in de moskee in de noordelijke stad Kunduz. De bom die er ontplofte, heeft dus heel wat slachtoffers gemaakt, maar precieze cijfers werden niet vrijgegeven. Vanavond hebben de taliban die Afghanistan controleren, nu toegegeven dat er 33 doden zijn gevallen. Onder de doden zouden er kinderen zijn.

Wij veroordelen deze misdaad... en voelen mee met hen die rouwen

Zabihullah Mujahid, woordvoerder van het talibanregime

De aanslag is nog niet opgeëist, maar algemeen wordt vermoed dat IS Khorasan, het lokale filiaal van het terreurnetwerk IS, verantwoordelijk is. Die groep heeft al de verantwoordelijkheid opgeëist voor de recente aanslagen die nu bijna dagelijks plaatsvinden in Afghanistan.

Dinsdag zijn zes mensen gedood en vielen er tientallen gewonden bij een reeks aanslagen in scholen in sjiitische wijken in de hoofdstad Kaboel. Die aanslag is nog niet opgeëist, maar dat was wel het geval (in casu door IS) bij twee aanslagen van gisteren. In de noordelijke Mazar-e Sharif vielen er 12 doden en tientallen gewonden bij een ontploffing in een sjiitische moskee. Diezelfde dag vielen er nog eens vier doden toen een man op een fiets een bom liet ontploffen nabij een groep technische medewerkers van de talibanmilitie in Kunduz. 

Leden van de sjiitische minderheid zijn wel vaker het doelwit van extremistische soennieten zoals IS. Ook de aanslag op burgers die werken voor de taliban in Kunduz past in een poging om het nieuwe regime in Afghanistan te destabiliseren. (Lees verder onder de foto).

Enkele dagen geleden hielden de taliban een parade met militair materieel in de westelijke stad Herat.
AFP or licensors

De aanslag vandaag in Kunduz was evenwel gericht tegen een moskee die vaak bezocht wordt door soefi's. Dat is een mystieke stroming binnen de (veelal soennitische) islam die erg populair is en grensoverschrijdende broederschappen kent, maar die door extremistische moslims als "afvallig" en "polytheïstisch" beschouwd wordt. 

In elk geval toont de golf van aanslagen aan dat de greep van de taliban op Afghanistan niet zo sterk is als de beweging beweert. Het lokale filiaal IS Khorasan daagt blijkbaar de nieuwe machthebbers uit en was in de zomer van vorig jaar ook al verantwoordelijk voor de zware aanslagen nabij de luchthaven van Kaboel waarbij zowel burgers als taliban en Amerikaanse militairen gedood werden.

Meest gelezen