Archieffoto 2019. De ouders van Madeleine McCann.

Voor het eerst in 15 jaar verdachte aangeduid in zaak van verdwenen Britse kleuter Madeleine McCann

Een Duitse man is officieel aangeduid als verdachte in de zaak van de verdwenen Britse kleuter Madeleine McCann. Hij is de eerste verdachte in die zaak in 15 jaar. McCann verdween in mei 2007, in de Portugese regio Algarve. Dat nu een verdachte is aangewezen, heeft mogelijk te maken met de verjaringstermijn.

Het Duitse gerecht wees de Duitser aan als verdachte op vraag van het Openbaar Ministerie in Portugal, zo maakte dat laatste bekend. Om wie het gaat, werd niet bekendgemaakt. Volgens Duitse media gaat het om Christian B., een zedendelinquent die eerder al genoemd werd in de zaak en nu in de gevangenis zit wegens drugshandel en de verkrachting van een vrouw.

De Duitser is de eerste verdachte in de zaak in 15 jaar. Madeleine McCann verdween op 3 mei 2007 uit het vakantiehuis van haar ouders in de Algarve, in het zuiden van Portugal. Kort daarna waren de ouders zelf als verdachte aangewezen, maar later werd hun naam gezuiverd. De zaak trok over de hele wereld media-aandacht.

De Portugese politie sloot het onderzoek in 2008, maar in 2013 werd het heropend. Twee jaar geleden maakte het Duitse Openbaar Ministerie bekend dat het ervan uitging dat het meisje intussen overleden was en dat een (toen) 43-jarige man als de hoofdverdachte werd beschouwd, met name Christian B..

Hij woonde in de Algarve op het moment dat Madeleine McCann verdween. De verkrachting waarvoor hij nu in de cel zit, vond overigens in diezelfde regio plaats. De man werd echter nooit aangeklaagd voor de verdwijning van McCann. Zelf heeft hij altijd ontkend iets met de zaak te maken te hebbben.

Dat nu voor het eerst in 15 jaar opnieuw een verdachte is aangewezen, heeft mogelijk te maken met de naderende verjaringstermijn. Die bedraagt in Portugal 15 jaar en dus dreigt de zaak volgende maand te verjaren. Mogelijk wordt de Duitser nu overgeleverd aan het Portugese gerecht zodat hij ondervraagd kan worden.

Ouders geven de hoop niet op om hun dochter te vinden

De ouders van Madeleine McCann hebben in een korte mededeling gereageerd op de jongste ontwikkelingen in het onderzoek op de website die opgedragen is aan hun verdwenen dochter.

"We verwelkomen het nieuws dat een Duitse man aangewezen is als verdachte in verband met de verdwijning van onze dochter. We worden op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in het onderzoek van de Portugese, Duitse en Britse autoriteiten", klinkt het.

Ze geven de hoop niet op om hun dochter levend terug te zien, "ook al is de kans klein dat we worden herenigd met onze dochter".

UIT HET ARCHIEF: Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal" van 2017 naar aanleiding van de tiende verjaardag van de verdwijning van Madeleine McCann

Videospeler inladen...

Meest gelezen