Vlaamse regering benoemt Kamerlid Joy Donné (N-VA) aan hoofd Flanders Investment & Trade

Kamerlid Joy Donné (N-VA) wordt de nieuwe CEO van het Vlaamse exportagentschap Flanders Investment & Trade (FIT).  Dat heeft het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) bevestigd. Donné kwam volgens het kernkabinet van de Vlaamse regering als beste kandidaat uit de finale selectieprocedure met vier personen. Donné volgt bij FIT Claire Tillekaerts (65) op, die eind juni met pensioen gaat

De Vlaamse regering is al een tijdje op zoek naar een geschikte opvolger. Na een onafhankelijke en uitgebreide selectieprocedure bleven vijf geschikte kandidaten over, van wie er eentje zelf zijn kandidatuur introk. Uit de vier overgebleven kandidaten werd uiteindelijk Joy Donné geselecteerd.

De 47-jarige Donné heeft drie masters op zak: Rechten, Economisch en Zakelijk Recht en Financiën. Hij begon als advocaat bij het kantoor Stibbe. In de politiek werkte Donné eerst op een aantal liberale kabinetten, onder meer bij Patrick Dewael, Annemie Turtelboom en Didier Reynders. In 2014 stapte hij over naar de N-VA, waar hij aan de slag ging als kabinetschef van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Bij de verkiezingen in 2019 belandde Donné als eerste opvolger op de Limburgse Kamerlijst in de Kamer. 

Bij het brede publiek is Joy Donné ook bekend door het zogenaamde Porsche-incident, tijdens de regeringsonderhandelingen in 2014. Donné kwam toen N-VA-voorzitter Bart De Wever oppikken in een Porsche, plukte voor het oog van de camera's een parkeerboete van achter zijn ruitenwisser en gooide die op de grond. Bovendien had de wagen twee verschillende nummerplaten, waardoor een vrouw uit Houthalen-Helchteren de boete in de bus kreeg.

Meest gelezen