Voedseltekort dreigt voor Limburgse voedselbanken: "Meer vraag en minder aanbod"

Heel wat lokale voedselbanken in Limburg hebben stilaan te weinig voedsel om te verdelen aan zij die het nodig hebben. Dat schrijft Het Belang van Limburg en bevestigt de voorzitter van de Sint-Vincentiusverenigingen in Limburg aan onze redactie. Sint-Vincentius staat in voor het bedelen van de voedselpakketten.

"Het is nog niet dramatisch, maar we vrezen het ergste", vat Stef Vandebroek, voorzitter van Sint-Vincentius Limburg, samen. "Als de situatie zich op deze manier voortzet, gaan we het binnen afzienbare tijd moeilijk krijgen."

"Een aantal producten, zoals bijvoorbeeld olie en bloem, zijn steeds moeilijker te verkrijgen", klinkt het. "Tegelijkertijd zien we dat onze globale voorraden aan het slinken zijn. In de voedselpakketten die we uitdelen, zullen binnenkort minder verschillende ingrediënten zitten."

Er komen steeds meer mensen in armoede terecht
Stef Vandebroek, voorzitter Sint-Vincentius Limburg

De problemen bij de lokale Sint-Vincentiusverenigingen hebben verschillende oorzaken. "Aan de ene kant is er een forse toename van het aantal mensen die hulp komen zoeken bij ons", vertelt Vandebroek. "Het gaat om mensen die geconfronteerd worden met dure energiefacturen en andere prijsstijgingen, en niet meer rondkomen. Daardoor komen steeds meer mensen in armoede terecht. Daarnaast zien we dat er heel wat Oekraïeners bij onze verenigingen komen aankloppen. Die zijn natuurlijk welkom, maar het zorgt er wel voor dat de vraag fors stijgt."

"Tegenover dat verhaal staat dat het aanbod afneemt. We krijgen steeds minder producten te pakken, omdat warenhuizen zelf minder aanbod hebben. Ook van het Fonds voor Europese hulp, komt er steeds minder steun."

Kan je zelf helpen?

Sint-Vincentius krijgt vaak de vraag of particulieren zelf voedsel kunnen brengen naar een vereniging in de buurt. "We zouden heel graag hebben dat mensen massaal komen aankloppen met voedsel, maar jammer genoeg hebben we niet genoeg vrijwilligers om dat te organiseren", klinkt het. "Daarnaast is het ook belangrijk dat we al het voedsel kunnen controleren op voedselveiligheid, en dat is gemakkelijker met producten die vanuit grootwarenhuizen komen." De voorzitter benadrukt wel dat de verenigingen voortdurend op zoek zijn naar nieuwe vrijwilligers om langer te kunnen openen. Wie geïnteresseerd is, richt zich best tot de Sint-Vincentiusvereniging in zijn gemeente. 

Meest gelezen