Drie vrijwilligers met een metaaldetector: Marnix, Dirk en Maxime
Radio 2

Vrijwilligers helpen archeologen bij opgravingen in Wervik: "Samenwerking loopt perfect"

In Wervik helpen vrijwilligers de beroepsarcheologen bij opgravingen op de Steenakker. “Dat gebeurt op vraag van de stad, want er is hier een levendige interesse voor het Romeinse verleden van de grensstad aan de Leie”, zegt archeologe Marie Lefere. “Alle vrijwilligers hebben een passie voor archeologie en beoefenen het als hobby. De samenwerking loopt perfect tot nu toe!”

Steenakker is een plein in Wervik dat de komende maanden een echte facelift krijgt. Bij zo’n openbare werken is een termijn van 30 dagen voor archeologisch onderzoek wettelijk verplicht. Ruben Willaert NV staat in voor het archeologisch onderzoek en Marie Lefere is de werfleider. “Momenteel zijn er 4 vrijwilligers bezig op de site. Ze helpen mee om de vlakken die onderzocht worden aan te leggen, wassen de artefacten die gevonden worden en speuren vooral naar metaal in de ondergrond met hun metaaldetector. Ze hebben allemaal een erkenning van het Agentschap Onroerend Erfgoed en weten waar zich aan te houden.”

Blikje Red Bull

Marnix, Maxime en Dirk zijn 3 vrijwilligers die via de Stad Wervik aan het team werden toegevoegd en ze beschikken alle 3 over een eigen metaaldetector. “Mijn laatste vondst op deze site? Dat was een blikje Red Bull”, lacht de 70-jarige gepensioneerde Wervikaan. “Het geeft een zeer scherp geluid in de koptelefoon van mijn metaaldetector en het heeft geen historische waarde natuurlijk. Maar ik heb toch al enkele munten en andere artefacten gevonden. Die moeten wel nog onderzocht worden.”

Veel geduld en goede metaaldetector

Maxime uit Wervik is een stuk jonger dan Dirk en verkoopt kinderkamers en -wagens in het dagelijkse leven. “Maar dit is mijn passie. Een Romeinse munt die je detecteert, dat is voor ons iets speciaals”, zegt Maxime. “We zijn hier nu een weekje bezig. Je moet er wel tijd voor maken, want het is niet zo dat we elke dag een Romeinse goudschat aantreffen. Geduld en een goede metaaldetector: dat zijn de belangrijkste elementen om onze hobby goed uit te oefenen.” 

Marie Lefere, archeologe bij Ruben Willaert NV
Radio 2

Middeleeuwse fibula

Marnix, een buschauffeur uit Geluwe, loopt al 12 jaar rond met zijn metaaldetector. “Ik ben als vrijwilliger begonnen bij de opgravingen aan de Pionier, waar een Romeinse site werd ontdekt. Ik ben een paar uur tot zelfs een dag per week bezig met mijn hobby. Deze week heeft het al wat opgeleverd, zoals een middeleeuwse fibula of mantelspeld. Jammer genoeg ging het niet om een Romeinse fibula, die is bijna 1.000 jaar ouder en dat zou een echte vondst geweest zijn”, aldus de buschauffeur. De opgravingen op de Steenakker gaan zeker nog door tot juni 2022. Daarna worden de vondsten geïnventariseerd en tentoongesteld in een museum op Werviks grondgebied. 

Meest gelezen