ANP/ Hollandse Hoogte/ Roy Tee

Zanger en tekstschrijver Jan Rot overleden, bekend van "Op een mooie pinksterdag"

De Nederlandse zanger Jan Rot (64) is gestorven aan kanker. Hij had zijn laatste tournee geannuleerd en getuigde in columns over zijn ziekte. Rot schreef teksten voor Rob de Nijs of Boudewijn de Groot, voor musicals en voor klassieke muziek. Zijn duet met Rick de Leeuw op tekst van Annie M.G. Schmidt, over een vader die zijn dochter ziet opgroeien, werd een hit: "Op een mooie pinksterdag, samen in de zon".

Jan Rot maakte onlangs zelf bekend dat hij nog maar korte tijd te leven had; hij getuigde in verschillende Nederlandse media over zijn ziekte en annuleerde zijn tournee. Nu is Rot bezweken aan de gevolgen van kanker. Jan Rot was 64 jaar.

Rots muzikale carrière begon met liedjes in het Engels; later schakelde hij over op het Nederlands. Bij ons is hij vooral bekend van een duet met Rick de Leeuw: “Op een mooie Pinksterdag”, het liedje op tekst van Annie M.G. Schmidt dat oorspronkelijk door Leen Jongewaard en André van den Heuvel werd gezongen. Schrijfster Schmidt vond er zelf niet zoveel aan, aan die nieuwe versie, maar het werd wel een hit in 1991.  

BEKIJK: Jan Rot en Rick de Leeuw - "Op een mooie pinksterdag" (1991):

In 2016 werd Rot bekroond met de Annie M. G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied met het nummer “Stel dat het zou kunnen”. 

Jan Rot schreef liedjes voor onder anderen Rob de Nijs en Boudewijn de Groot. In totaal heeft hij meer dan 800 nummers op zijn naam staan. Ook vertaalde hij musicals zoals "Hair", "Hello, Dolly!" of "Tommy" van The Who. Hij bracht vertalingen van buitenlandse nummers en vertaalde ook tekst voor klassieke muziek. Rot schreef columns voor verscheidene kranten en tijdschriften en was geregeld op de Nederlandse televisie te zien.

BEKIJK: Jan Rot zingt een Nederlandse vertaling van "Hallelujah" van Leonard Cohen:

Meest gelezen