Foto actievoerders

3.000 buurtbewoners kanten zich tegen komst van legerkazerne in Geraardsbergen

In Geraardsbergen laten inwoners van deelgemeenten Schendelbeke, Idegem en Smeerebbe-Vloerzegem weten dat ze geen legerkazerne willen in hun nabije omgeving. Het comité verzamelde daarvoor 3.000 handtekeningen. "Als er door de kazerne daadwerkelijk 1.000 jobs gecreëerd worden, dan zal de verkeerssituatie hier onhoudbaar worden", klinkt het bij Johan Verbruggen van het actiecomité.

Na het protest van landbouwers, laten nu ook heel wat buurtbewoners weten dat ze tegen de mogelijke komst van een legerkazerne zijn in Geraardsbergen. Een actiecomité verzamelde 3.000 handtekeningen, die het zopas overhandigde aan het stadbestuur. "Met onze actie willen wij een krachtig signaal geven dat we geen militaire kazerne in onze dorpen willen, nu niet en in de toekomst niet. Wij eisen de intrekking van de kandidatuur", zegt Johan Verbruggen van het actiecomité.

Druk op verkeer

Het actiecomité vreest dat de kazerne een grote impact zal hebben op het voorbijgaande verkeer. "We ondervinden nu al veel verkeersoverlast door mensen die naar het recreatiepark De Gavers gaan. Met de komst van 1.000 militairen wordt het helemaal onhoudbaar."

"We vrezen ook voor de gevolgen voor het ecosysteem", gaat Verbruggen voort. "Inwoners maken zich zorgen over de wateroverlast die dreigt door de betonnering van de open ruimte. Verder zal ook de luchtpollutie door de komst van de kazerne alleen maar toenemen."

Compensatie?

Geraardsbergen liet vorige week nog weten dat het bekijkt welke compensatie het kan aanbieden aan de getroffen landbouwers, als de kazerne er zou komen. Of er dan ook een compensatie komt voor buurtbewoners is niet duidelijk. 

Defensie beslist in juni of er een nieuwe kazerne komt in Geraardsbergen Ook Gavere en Aalter zijn nog in de running.

Meest gelezen