Een vorige editie van de 10 Miles

Antwerpen neemt voorzorgen om verkeerschaos te vermijden tijdens loopwedstrijd 10 Miles: "Laat je auto thuis"

Antwerpen is vandaag de place to be voor tienduizenden lopers en toeschouwers voor de 36e editie van de AG Antwerp 10 Miles. Om de veiligheid van de sporters te garanderen en verkeershinder te vermijden, zijn heel wat tunnels, straten, pleinen en parkings afgesloten. Het wordt dan ook sterk aangeraden om de auto thuis te laten. "De boodschap is simpel. Mijd het stadscentrum en Antwerpen met de auto", benadrukt Willem Migom van de politiezone Antwerpen. 

Migom begint met de meest logische maatregel: "Heel het parcours is tussen 13 en 17.30 uur sowieso verkeersvrij. Rijd niet het stadscentrum met de wagen binnen want parkings langs het parcours zijn namelijk ook gesloten. Mensen kunnen beter te voet of met de fiets en het openbaar vervoer komen. Vervoersmiddelen combineren is enorm aangeraden. Het wordt mooi loopweer en het is de eerste editie na de pandemie. We verwachten heel veel volk dus is de boodschap simpel. Mijd het centrum en Antwerpen met de auto." Bovendien gelden op heel wat plekken parkeerverboden die je hier kan raadplegen. 

De grootste impact zal volgens de woordvoerder echter het gevolg zijn van het sluiten van meerdere tunnels. "De Waaslandtunnel gaat dicht tussen 9.30 en 19 uur. De Kennedytunnel blijft volledig afgesloten tussen 11.30 en 17 uur. Dat heeft een enorm grote impact op de Antwerpse Ring. Het doorgaand verkeer richting Nederland kan de Liefkenshoektunnel nemen of via Brussel en Temse rijden. Ook de Jan de Vostunnel en de Bolivartunnel zijn dicht tussen 10.30 en 17 uur."   

Extra trams maar metrostation dicht

Om iedereen op zijn plek te krijgen, doet De Lijn wel een extra inspanning, vertelt woordvoerster Karen Van der Sype. "We verwachten vele duizenden extra bezoekers. Daarom hebben we ons grondig voorbereid. We zetten maar liefst 22 extra trams in. Die zijn goed voor 7.000 extra plaatsen. Zij zullen vooral instaan voor de verbinding tussen de linker- en rechteroever. Daarom rijden ze vooral op lijnen 3, 5, 9 en 15. Dat kan misschien niet volstaan, dus raden we mensen aan om op piekmomenten de voetgangerstunnel en de overzetboot te nemen." 

De Lijn denkt ook aan ieders veiligheid. "Voor ieders veiligheid zorgen we ervoor dat er niet te veel volk in de premetrostations kan. Daarom sluiten we ook premetrostation Groenplaats tussen 15.30 en 20 uur. Elk perron heeft daar immers maar een ingang die ook dienst doet als uitgang. Trams zullen de hele dag enkel stoppen in het nabijgelegen station Meir. Daar kunnen we de reizigersstromen veiliger laten verlopen. Ten slotte worden ook vier tramlijnen en acht busroutes aangepast." Alle info over het aanbod van De Lijn vind je hier terug. 

Voor een overzicht van alle informatie  kan je terecht  op slimnaarantwerpen.be of op de website van de organisatie zelf.  

Meest gelezen