Foto: Sofie De Keyser

Na reeks dodehoekongevallen opent nieuw oefenterrein voor vrachtwagenchauffeurs in Zandhoven: "Veiligheid boven alles"

In een week met twee dodehoekongevallen wordt vandaag een nieuw opleidingsterrein voor vrachtwagenchauffeurs geopend in Zandhoven. Het terrein zal gebruikt worden door leerlingen van het Stedelijk Lyceum Eilandje. De school organiseert tegelijk een opendeurdag met demonstraties, ritten op de openbare weg en een simulator. "De Antwerpse schepen van Onderwijs zal het lint officieel doorrijden in plaats van knippen. Maar natuurlijk aan een veilige snelheid",  lacht opleidingsverantwoordelijke Bas Beekman. 

Het nieuwe terrein is gelegen aan de Vaartstraat in Zandhoven. Het is volgens Beekman een ideale keuze: "Het is nooit gemakkelijk om een terrein te vinden. Je moet immers al gauw rekenen op minimaal 3.000 m² om vier tot vijf vrachtwagens tegelijk alle manoeuvers te laten oefenen. Daarnaast heb je ook faciliteiten nodig voor bureaus en klaslokalen. Die ruimte hebben we hier. Zo kunnen we zowel theoretische als praktische lessen aanbieden. Ook is er een ideale verbinding met het openbaar vervoer. Dat is belangrijk want we bieden als enige de opleiding aan aan jongeren van 16 tot 20 jaar in de provincie." 

Die leerlingen worden opgeleid om met de grootste vrachtwagens te rijden die je kan tegenkomen op de openbare weg. "We leren ze rijden met alle combinaties met een maximaal toegelaten massa van tot en met 44 ton. Het gaat om zeer moderne voertuigen die uitgerust zijn met de nieuwste boordcomputers en veiligheidstechnieken." 

Leren door simuleren

Op het terrein staat vandaag ook een grote simulator van de VDAB. Dat is niet uitzonderlijk volgens het opleidingshoofd: "Die simulator lenen we tijdens het schooljaar ook twee tot drie keer jaar, telkens voor twee weken. Het leerplan dicteert immers dat leerlingen ook moeten leren rijden in een virtuele omgeving. Bovendien kunnen we zo leerlingen die jonger zijn dan 17 jaar ook laten kennismaken met verkeerssituaties die je kan tegenkomen op de openbare weg."

Schepen Beels zal niet tegen een rotvaart het lint doorrijden. Veiligheid gaat boven alles
Opleidingsverantwoordelijke Bas Beekman

Schepen van Onderwijs in Antwerpen Jinnih Beels (Vooruit) zal zich straks echter aan het echte werk moeten wagen. "Zij zal plaatsnemen achter het stuur om een lint door te rijden dat we tussen twee blokken hebben gespannen. Dat is dan officieel de eerste vrachtwagen die het terrein oprijdt. Natuurlijk wordt ze vergezeld door een van mijn beste instructeurs en zal dat niet tegen een rotvaart zijn. Veiligheid gaat boven alles", besluit Beekman. 

Foto: Sofie De Keyser

Meest gelezen