Schilderij uit 16e eeuw van Pieter Bruegel, gecombineerd met recent beeld van Baasrode

Baasrode viert 1.200-jarig bestaan met groot dorpsfeest

Het dorp Baasrode, bij Dendermonde, viert vandaag zijn 1.200 jarig bestaan. Om dat te vieren organiseert het onder meer een grote wandeling en enkele oude volksspelen. "Baasrode is één van de weinige plaatsen waar echt nog een dorpsgevoel leeft", zegt belleman Jordy van Praet.

"Baasrode is een dorp met een eigen identiteit", klinkt het bij een trotse Jordy van Praet. Als belleman mag hij, samen met burgemeester Piet Buyse (CD&V), het feest rond de 1.200-jarige verjaardag van Baasrode straks openen. "Ik heb een tekstje voorzien en dat zal ik, samen met belgeluid, straks luidkeels roepen voor het hele dorp", blikt de belleman Jordy vooruit.

Er staat heel wat op het programma om de bijzondere verjaardag te vieren. "We beginnen met een wandeling voor iedereen die de geschiedenis van het dorp wil ontdekken", gaat de belleman verder. "Nadien organiseren we ook nog volksspelen en 's avonds sluiten we af met een groot feest."

Rijke geschiedenis

Baasrode ontstond in 821 en was tot de 14e eeuw een onbekend gehucht aan de Schelde, maar groeide daarna uit tot een belangrijk handelsdorp voor de Denderstreek, West-Brabant en zelfs Frans-Vlaanderen. In hzt eerste deel van de 16e eeuw werd Baasrode zelfs vermeld tussen belangrijke havens zoals Antwerpen en Amsterdam. Op een bepaald ogenblik fungeerde de Baasroodse haven als de belangrijkste stapelplaats voor de haven van Antwerpen, wat toen de belangrijkste Europese handelsstad was boven de Alpen.

Zelfs voor de bekende kunstschilder Pieter Bruegel bleek Baasrode een inspiratiebron. Vanop een bootje vereeuwigde hij het dorp in onderstaande schets.

Ook tijdens het tweede deel van de 16e eeuw bleef de scheepvaart in Baasrode relevant. De haven werd gemilitariseerd en vormde het strijdtoneel van enkele bloedige aanvallen tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De decennia daarna bleef Baasrode een belangrijke havenstad. In 1977 werd het ten slotte een deelgemeente van het naburige Dendermonde. Vanaf de jaren 1980 trokken ook veel bedrijven weg uit Baasrode en verloor het dorp aan belang.

Meest gelezen