Foto: Heidi Wittevrongel

Metershoge raket uit chocolade van Antwerpse school PIVA siert grootste ruimtevaartexpo van Europa

Vanaf zaterdag tot 30 juni landt 'SPA©E - The Human Quest' in Antwerp Expo. Het is de grootste ruimtevaartexpo van Europa. Je kan er levensgrote replica's van historische ruimtevaarttuigen zien. Maar bezoekers zullen er ook een raket van Antwerpse makelij kunnen bewonderen. Leerlingen van het PIVA maakten immers een raket uit chocolade. "Voor ons is het ook nieuw natuurlijk. Je weet ook niet waar je zal uitkomen. We vertrekken van een schets, maar voegen ondertussen nog zaken toe", vertelt leerling Lucas Laceur-Belon trots. 

SPA©E - The Human Quest is de grootste ruimtevaarttentoonstelling in heel Europa. Ze strijkt vandaag neer in Antwerp Expo en wordt feestelijk geopend door onder andere de Belgische astronaut Dirk Frimout. Bezoekers kunnen historische objecten, indrukwekkende replica's en ongehoorde anekdotes bekijken. Maar dat was voor de organisatoren niet genoeg. Zij zochten iets zoeter, vertelt Kris Van Rysselberghe, de technische adviseur bakkerij van het PIVA: "Ze gingen te rade bij bedrijven binnen de chocoladewereld. Die professionals schoven onze school naar voren als kandidaat." 

Behelpen met emmers en bloempotten

De school besliste de opdracht toe te vertrouwen aan de leerlingen van het zevende specialisatiejaar banketbakkerij en chocoladebewerking. Toevertrouwen kan je letterlijk nemen volgens praktijkleerkracht Jurgen Baert: "Ik laat de leerlingen vrij bij de invulling van de opdracht, maar heb wel geholpen bij de realisatie van de raket. Je kan voor zo’n project mallen op maat laten maken, maar dat is kostelijk en tijdrovend. Wij gebruiken de pot van een keukenrobot voor de kop van de raket, de buizen zijn twee emmers en de vormen onderaan zijn bloempotten."

Ook leerling Lucas Laceur-Belon genoot van de zelfstandige rol die hij kreeg: "Voor ons is het nieuw natuurlijk. Je weet ook niet van bij de start waar je zal uitkomen. We vertrekken van een schets, maar onderweg worden er nog zaken aangepast en toegevoegd. Tijdens de productie mogen we suggesties doen, zo hebben we de ruimtevaarder een rugzakje gegeven dat oorspronkelijk niet op de schets stond." 

De leerlingen vonden het project zelfs zo leuk, dat ze het meteen een tweede keer ondernomen hebben op dezelfde vier weken tijd. Een exacte replica kan je vandaag ook bekijken tijdens de opendeurdag van het PIVA zelf. 

Meest gelezen