Radio 2

Milieuvriendelijke herdenkingskransen voor soldaten: "Zonder plastic en volledig biologisch afbreekbaar"

De Commonwealth War Graves Commission, die in 150 landen de graven en monumenten uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog onderhoudt, verkoopt in Ieper voortaan milieuvriendelijke herdenkingskransen. De kransen bestaan alleen maar uit natuurlijke materialen, zoals geweven wilgentakken. 

Vroeger kon je bij de Commonwealth War Graves Commission kransen verkrijgen van de liefdadigheidsinstelling Royal British Legion. Dat waren klaprooskransen uit plastic. De nieuwe herdenkingskransen bevatten geen plastic meer. Ze bestaan uit wilgenkatjes, een gedroogde, rode bloemen en geweven wilgentakken. Die wilgentakken hebben ook een link met de geschiedenis. Ze werden namelijk vaak gebruikt om de muren in de loopgraven te versterken.

De kransen worden gemaakt in een plantenzaak in Ieper. "Waarom in Ieper? Omdat deze stad het hart van de Eerste Wereldoorlog is. Het gaat voorlopig om een proefproject, maar als de milieuvriendelijke kransen succes hebben, kunnen ze ook in andere steden en landen gemaakt en gebruikt worden", zegt Louise Dujardin van de Commonwealth War Graves Commission. 

Biologisch afbreekbaar

"Wanneer we de milieuvriendelijke herdenkingskrans na een tijdje van de begraafplaats moeten verwijderen, gaat ze naar onze eigen compostboerderij net buiten Ieper.  Dat compost voedt later de bloemenborders op onze begraafplaatsen", voegt Geert Bekaert nog toe. Hij is de directeur van de Commonwealth War Graves Commission in Centraal- en Zuid-Europa. "De milieuvriendelijke herdenkingskransen zijn vanaf volgende week woensdag te koop in het informatiecentrum van de Commonwealth War Graves Commission in Ieper. De opbrengst gaat naar educatieve projecten die ervoor zorgen dat jongeren de gesneuvelde soldaten nooit vergeten. "

Radio 2
Radio 2

Meest gelezen