Miljonair test limieten van zijn Bugatti op Duitse snelweg: 414 kilometer per uur, maar geen boete

Een Tsjechische miljonair die vorige zomer met zijn Bugatti Chiron 414 kilometer per uur reed op een Duitse snelweg en daarvan een filmpje online plaatste, wordt niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie in Duitsland onderzocht de zaak, maar de man heeft geen enkele verkeersregel overtreden.

Radim Passer (58) is vastgoedontwikkelaar. Het zakenblad Forbes plaatste hem met een vermogen van 6 miljard kronen (ruim 246 miljoen euro, red) vorig jaar op plaats 33 van de rijkste Tsjechen. Naast investeerder is hij ook een liefhebber van snelle auto's. In zijn garage staan dan ook meerdere sportwagens te blinken. Een daarvan is de Bugatti Chiron, een zogenoemde hypercar.

Daarmee worden wagens bedoeld met de meest exclusieve designs, de meest futuristische technologieën, de beste performances én de hoogste prijskaartjes. De Bugatti Chiron gaat vlotjes van 0 naar meer dan 400 kilometer per uur in enkele tientallen seconden, het is een van de weinige wagens die die snelheden kan halen. Je betaalt er ook een paar miljoen euro voor.

Een Bugatti Chiron op het Autosalon van Brussel in 2018

Passer testte in het verleden al meermaals of zijn sportwagens werkelijk zo snel kunnen rijden als hun technische fiche aangeeft. Niet toevallig doet hij dat op Duitse snelwegen: op een groot deel van het snelwegennet zijn er geen maximale snelheidslimieten. Je kan er -in theorie- dus zo snel rijden als je wil. Van die experimenten post Passer graag filmpjes op zijn sociale media.

Vorige zomer testte hij een bugatti Chiron uit op de A2-snelweg bij Wittenberg, tussen Berlijn en Hannover. Maar dat gebeurde niet zonder de nodige voorbereidingen. Het team koos een dag uit met optimale weerscondities en een optimaal zicht. Dat bleek een vroege ochtend in juli te zijn, op een moment dat er nauwelijks ander verkeer was. Het ging om een kaarsrechte strook van 10 kilometer op de A2, met drie stroken, licht hellend naar beneden, waardoor de bestuurder een goed zicht heeft op wat er voor hem gebeurt.

In de video die Passer nadien postte, zie je nog meer hoe hij niets aan het toeval wilde overlaten. Zo werd vooraf bij Bugatti gecheckt of de wagen de maximale snelheid echt wel aankon zonder onbestuurbaar te worden. En opvallend: voor de start bidt Passer, een diepgelovig christen, tot God om bescherming.

Passer haalt met zijn Bugatti Chiron uiteindelijk een duizelingwekkende 414 kilometer per uur. Grote vreugde én opluchting bij de Tsjechische zakenman omdat hij het er zonder kleerscheuren van af gebracht had. En een dankgebed met het team nadien.

Het Openbaar Ministerie besloot na het bekijken van de beelden toch om de zaak te onderzoeken. Er gelden dan wel geen snelheidslimieten, maar dat wil niet zeggen dat alles zomaar mag. Je mag niet roekeloos rijden en andere weggebruikers in gevaar brengen. Doe je dat toch, dan kan het Openbaar Ministerie je vervolgen. Maar na onderzoek is beslist dat Passer geen enkele regel overtreden heeft.

Geen algemene snelheidsbeperking

Volgens het Duitse persagentschap dpa is het Openbaar Ministerie van mening dat de Tsjech niemand in gevaar gebracht heeft omdat hij het beste tijdstip en de beste omstandigheden voor zijn stunt gezocht heeft. "Er is geen maximumsnelheid op dit traject, dus die is ook niet overschreden", zegt de officier van Justitie. "Het is aan de politiek om hier regels voor te maken. Dat is niet onze taak."

De torenhoge brandstofprijzen en de Russische oorlog in Oekraïne hebben het debat over een algemene snelheidslimiet in Duitsland opnieuw aangezwengeld. Het zou Duitsland minder afhankelijk kunnen maken van Russische energie. Maar de liberale regeringspartij FDP, die met Volker Wissing de Duitse minister van Verkeer levert, heeft dat idee al afgewezen.

Meest gelezen