MR bevestigt "cordon médiatique" na ophefmakend "Terzake"-debat tussen Bouchez en Van Grieken

De Franstalige partij MR bevestigt "zonder uitzondering" het "cordon médiatique". Dat laat de partij weten in een persbericht. De Franstalige liberalen reageren daarmee op de kritiek die hun voorzitter Georges-Louis Bouchez kreeg omdat hij in debat ging met Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. In Wallonië is er namelijk een afspraak tussen politieke partijen om niet in debat te gaan met uiterste of extreme partijen.

Eergisteren ging Georges-Louis Bouchez - voorzitter van meerderheidspartij MR - in de studio van "Terzake" in debat met Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang. Bouchez haalde zich met dat debat veel kritiek op de hals van PS, Ecolo en les Engagés. In Franstalig België is er namelijk al decennialang een afspraak om niet in debat te gaan met uiterste of extreme partijen: het "cordon médiatique". 

De partijen legden dat "cordon médiatique" ook vast in een akkoord van 2002 om een buffer te vormen "tegen formaties of partijen die duidelijke ideologieën of voorstellen uitdragen die de democratische beginselen van het politieke systeem kunnen aanvallen". In een van de punten van dat akkoord staat ook dat men "moet weigeren deel te nemen aan enig televisie- of radiodebat waaraan een vertegenwoordiger van deze formaties of partijen zou deelnemen". 

Volgens PS, Ecolo en les Engagés had Bouchez met zijn debat dus een rode lijn overschreden. Ze eisten meer duidelijkheid van MR en hadden de partij daar tot maandagmiddag voor gegeven. Het debat zorgde binnen de journalistieke wereld in Wallonië voor verdeelde meningen, sommige journalisten vinden het "cordon médiatique" achterhaald.

"Noodzakelijk om teksten te verdiepen"

MR laat nu weten dat het "zonder uitzondering" alle punten uit dat  akkoord zal respecteren. De partij lijkt dus zelf aan te geven dat het optreden van haar voorzitter de regels van het akkoord zou hebben overtreden. Al wordt er ook een slag om de arm gehouden in het persbericht. MR wil de teksten van dat akkoord namelijk aanpassen.

"Het is noodzakelijk om de teksten te verdiepen door integratie van de nieuwe dreigingen die op onze democratieën wegen, namelijk extremisme van links en rechts, religieus radicalisme en allerlei soorten populisme (...) Het is ook nuttig om de nieuwe realiteiten en communicatiemiddelen in de tekst te integreren", waarmee het persbericht ongetwijfeld doelt op onder meer sociale media zoals Twitter. "Het zou ook goed zijn om van gedachten te wisselen met de Nederlandstalige democratische partijen over deze plagen voor onze democratie en ons land", aldus het persbericht van MR. 

Meest gelezen