© Danny Claes

Na bloesems nog meer kleur in Sint-Truiden dankzij Kastkunst

In Sint-Truiden kan je gaan kijken naar prachtig versierde elektriciteitscabines. Het is de tweede keer dat de stad samenwerkt met kunstenaars om het straatbeeld op deze manier op te fleuren. "Het is de bedoeling dat mensen even kunnen (glim)lachen", klinkt het.

Voor de tweede editie van Kastkunst mag het wat meer zijn: 18 kunstwerken op 10 nieuwe locaties ten opzichte van de 11 gekleurde elektriciteitscabines vorig jaar. Bovendien blijven de kunstwerken dit jaar niet beperkt tot enkel het stadscentrum. Je kan er ook gaan spotten in de deelgemeenten Brustem, Engelmanshoven, Ordingen, Gelinden en Aalst. 

Het was vooral interessant om te zien hoe de artiesten omgingen met de beperkingen van een elektriciteitskast

Serge Voncken, programmator beeldende kunst

Jong, lokaal talent

Lokale kunstenaars zoals onder anderen Alyssa Bers, Stephanie Kempeneers, Emma Veulemans en Jet Driese namen de versieringen voor hun rekening. Ook de leerlingen van de Academie Haspengouw Beeld gingen creatief aan de slag. 

"Een duidelijk thema is er niet", zegt Serge Voncken, programmator beeldende kunst van cultuurcentrum De Bogaard. "We hebben de kunstenaars gevraagd om rekening te houden met de omgeving waarin ze werkten. Soms is die link heel duidelijk, andere keren wat minder. Het was vooral interessant om te zien hoe de artiesten omgingen met de beperkingen van een elektriciteitskast." 

© Danny Claes

Achter de kunstwerken, die allemaal klaar zullen zijn tegen 27 mei, zit natuurlijk ook een verhaal. Om dat verhaal te weten te komen, heeft iedere cabine een QR-code die je kan scannen. Dan krijg je ook meer informatie over de kunstenaar en de locatie van alle andere versierde elektriciteitscabines.

Meest gelezen