Foto uit de Donbas, eerder deze week.
AFP or licensors

Azovstalfabriek in Marioepol zou opnieuw worden bestookt, kruisraketten afgevuurd op Odessa

In de zwaar belegerde Oekraïense havenstad Marioepol zou de Azovstalfabriek opnieuw worden bestookt door het Russische leger. Oekraïne zegt dat Russische troepen de fabriek willen bestormen, waar strijders maar ook burgers zich schuilhouden. Ook de havenstad Odessa aan de Zwarte Zee zou door het Russische leger zijn getroffen. Bij een aanval met kruisraketten zouden doden en gewonden zijn gevallen. 

Marieopol in het zuidoosten van Oekraïne is sinds het begin van de Russische invasie zwaar bestookt. Rusland zegt dat het de stad nu volledig in handen heeft, op de Azovstalfabriek na. 

Maar volgens Britse inlichtingendiensten is er nog altijd sprake van aanhoudend verzet en zware gevechten in de havenstad. Daardoor zouden de Russische troepen ook nog niet meteen kunnen doorschuiven naar elders in de Donbas om daar te worden ingezet bij gevechten.

De voorbije uren zou het Russische leger in Marioepol volgens Oekraïne opnieuw zijn begonnen met luchtaanvallen op de Azovstalfabriek. In het fabriekencomplex hebben zich niet alleen de laatste Oekraïense strijders verschanst, onder wie vooral leden van het extreem-rechtse Azov-bataljon, maar mogelijk ook een grote groep burgers. 

Oekraïne zegt dat het Russische leger van plan is om de fabriek te bestormen. Eerder deze week had de Russische president Poetin de opdracht gegeven om de fabriek niet te bestormen, maar wel te blijven omsingelen. 

Het Azov-bataljon heeft beelden vrijgegeven van burgers in het complex. Bekijk hier de beelden uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Evacuatie burgers opnieuw mislukt

In het zwaar belegerde Marioepol, dat voordien zo'n 430.000 inwoners telde, zitten nog 100.000 mensen vast in erbarmelijke omstandigheden. 

De Oekraïense autoriteiten maakten vandaag bekend dat ze opnieuw wilden proberen om burgers te evacueren uit de zuidelijke havenstad. Het was de bedoeling om rond de middag een humanitaire corridor te openen. Vrouwen, kinderen en ouderen zouden met bussen naar de door Oekraïne gecontroleerde stad Zaporozje moeten worden gebracht, zo'n 200 kilometer ten noordwesten van Marioepol. Maar dat is niet gelukt. 

Volgens een medewerker van de burgemeester van Marioepol had een 20-tal burgers zich verzameld, maar werden ze uit elkaar gedreven door Russische militairen. De voorbije dagen zijn meerdere pogingen gedaan om burgers te evacueren, maar die mislukten meermaals. Rusland en Oekraïne geven elkaar de schuld. 

Ook vanuit Pokrovsk, een andere stad in het oosten, zou vandaag een trein met burgers uit Donetsk en Loegansk vertrekken naar Tsjop, een stad in het westen van Oekraïne, dichtbij de grens met Slovakije en Hongarije. 

Odessa

Volgens de gouverneur van de regio Loegansk worden alle steden in het gebied nu voortdurend gebombardeerd. Maar ook de havenstad Odessa is volgens Oekraïne vandaag getroffen. Vanmiddag zouden twee kruisraketten zijn afgevuurd op militaire doelwitten, maar zouden ook twee woongebouwen geraakt zijn. Er zou sprake zijn van zeker 5 doden en 18 gewonden.

Rusland wil de Donbas, dat de provincies Donetsk en Loegansk omvat die gedeeltelijk in handen zijn van pro-Russische separatisten, verbinden met het in 2014 geannexeerde schiereiland de Krim. De Russische generaal Roestam Minnekajev gaf gisteren bij het staatsagentschap Interfax aan dat het de bedoeling zou zijn om ook westwaarts te trekken en een corridor te creëren tot aan Transnistrië, een smal strookje land langs de oostelijke oever van de rivier Nistru/Dnjestr dat deel uitmaakt van Moldavië, maar zich in 1990 eenzijdig afscheurde.

Mogelijk massagraf

Nog in de buurt van Marioepol is volgens het stadsbestuur opnieuw een massagraf ontdekt. De claim kan niet onafhankelijk worden geverifieerd, maar satellietbeelden van het Amerikaanse bedrijf Maxar Technologies tonen nieuwe rijen graven op de begraafplaats van het dorp Vynohradne.  

Volgende week reist Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, naar Rusland en Oekraïne. Dinsdag zal hij in Moskou praten met de Russische president Vladimir Poetin en minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Twee dagen later reist hij naar Kiev, om daar de Oekraïense president Volodimir Zelenski en minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba te ontmoeten. Guterres zal in Oekraïne ook VN-organisaties ontmoeten om humanitaire hulp te bespreken.

Meest gelezen