Lucien Vandenbroucke

Vensterlanden verbindt 5 tijdelijke Stijn Streuvels-monumenten tussen Leie en Schelde

Vanaf vandaag kan je in Zuid-West-Vlaanderen langs 5 Stijn Streuvels- monumenten fietsen. "Vensterlanden": zo heet het fietsproject. Stijn Streuvels, pseudoniem voor Frank Lateur, werd in 1871 geboren in Heule en stierf in 1969 in Ingooigem. Vensterlanden is het afsluitend project dat het geboortejaar van deze Vlaamse schrijver onder de aandacht brengt.

“5 tijdelijke vensters die her en der verspreid liggen in het Streuveliaanse landschap tussen Leie en Schelde, geven een kijk op het landschap en de mensheid van de vorige eeuw”, zegt Karel Platteau, ondervoorzitter van het Stijn Streuvelsgenootschap dat het project mee heeft uitgewerkt. “Die visie wordt geconfronteerd met de hedendaagse blik op rouw, migratie, ambacht, natuur en taal. De monumenten zijn verbonden via een fietsroute, niet geheel toevallig want Streuvels was misschien de eerste Vlaamse wielertoerist die we kennen. Vensterlanden is ook een verwijzing naar het venster in Het Lijsternest, de woning van Stijn Steuvels in Ingooigem, waar hij de meeste van zijn werken schreef terwijl hij uitkeek op de natuur en het dagelijks boerenleven in zijn omgeving.” 

Stijn Streuvels, eerste Vlaamse wielertoerist
Radio 2

Vensters op complexe figuur

Streuvels was een pacifist, een natuuractivist, een wereldburger en één van de bekendste schrijvers uit de Vlaamse literatuurgeschiedenis. “Maar tegelijk was hij ook fotograaf, fervent fietser en muzikant”, vertelt Karel Platteau. “Het voorbije jaar waren er heel wat initiatieven in de plaatsen waar hij heeft geleefd: Heule, Avelgem en Ingooigem. Maar Vensterlanden vormt het sluitstuk van de Streuvelsherdenking. 5 tijdelijke vensters in het Streuveliaanse landschap tussen Leie en Schelde die verbonden zijn met een fietslus en die enkele universele thema’s aansnijden uit het leven en het werk van Streuvels.”

Streuvels was een fervent fietser, noem hem gerust de eerste Vlaamse wielertoerist

Thomas Jacques, coördinator Het Lijsternest
Stijn Streuvels aan zijn schrijftafel aan het venster in Het Lijsternest
Radio 2

5 thema’s

De fietslus is 60 kilometer lang en leid je langs een taalvenster in de Kerkdreef in Anzegem, een rouwvenster aan de Landegemstraat in Anzegem, een migratievenster aan de Scheldelaan in Avelgem, een ambachtvenster aan de Sluislaan in Zwevegem en een natuurvenster aan het Jaagpad in Kortrijk. “Bij elk monument vind je een quote uit het werk van Stijn Streuvels die te maken heeft met het thema en kan je wegdromen bij de prachtige “landscapes” van deze regio." Maar er werd ook gezorgd voor “soundscapes”, muzikale referenties naar het werk van Streuvels en het thema dat per monument centraal staat. "Die “soundscapes” zijn uitgewerkt door jonge muzikanten uit de regio”, zegt Thomas Jacques, coördinator van Het Lijsternest. 

Vensterlanden start vandaag en loopt tot 25 september.

Thomas Jacques aan het migratievenster
Radio 2

Meest gelezen