Radio 2

Jazzmuzikanten in Gent maken muziek op basis van tekeningen van het publiek

Drie contrabassisten die tekeningen interpreteren en omzetten naar muziek: dat is het opzet van Drawing Basses, vandaag aan het werk in de Gentse concertzaal De Handelsbeurs. 25 toeschouwers lieten hun tekening los op de muzikanten. "De visuele partituren die ze maken, zijn heel uitlopend", legt contrabassiste Yannick Peeters uit. 

Het publiek vertolkte vandaag de rol van componist in de Gentse Handelsbeurs. Niet met klassieke partituren en een stevige basis notenleer, maar met tekeningen en schetsen die ze ter plaatse maken. Het lokte zondagmiddag zo'n 25 enthousiastelingen - jong en oud - naar de Handelsbeurs in Gent. "Het is een interactief concert", vertelt bedenker Kristof Roseeuw. "We sporen het publiek aan om onze partituren te maken, daarna gaan wij ermee aan de slag. Terwijl wij spelen, mag iedereen nog een tweede keer schetsen."

Focus op spontaniteit

Visuele partituren zijn volgens het muziektrio niet zo ongewoon in de hedendaagse muziek. Ze zagen het levenslicht nadat componisten op zoek waren gegaan naar een andere manier om muziek te noteren. "We leggen eerst kort uit wat de geschiedenis erachter is", vult contrabassist Peter Jacquemyn aan. "We leggen uit hoe we gegroeid zijn van een systeem met bolletjes op 5 lijnen tot een grafische partituur. Daarna geven we een woordje uitleg, maar we zeggen ons publiek niet wat ze moeten creëren. Dat is aan hen."

Hoe het bronmateriaal van de muzikanten eruitziet, is dus helemaal aan het publiek. Kleurpotloden, stiften en papier liggen klaar, maar spontaniteit is het sleutelwoord. "De grafische partituren die ze maken, zijn heel uitlopend", besluit contrabassiste Yannick Peeters. "Van symbolen of woorden die wij interpreteren over korte stripverhalen tot abstracte tekeningen. Het is een zeer laagdrempelige voorstelling: mensen hebben op voorhand soms schrik, maar we merken achteraf dat ze het interactieve net leuk vinden."

Meest gelezen