36ste AG Antwerp 10 Miles opnieuw een schot in de roos: "Je kan je rondje thuis graag lopen, maar dit is het summum"

Ook de 36ste editie van het populaire loopevenement de AG Antwerp 10 Miles was een enorm succes. 30.500 lopers doorkruisten de stad en werden daarbij aangemoedigd door zo'n 60.000 toeschouwers. "We noemen het zelf een heel smooth editie. Het is op alle vlakken echt heel goed en feilloos verlopen", glundert Gert Van Goolen van de organisator Golazo. 

De loopfestiviteiten begonnen met de Kids Run en de AG Antwerp Short Run. 1.750 kinderen beten om 10.30 uur de spits af en gaven alles op een parcours van 1,8 kilometer lang op Linkeroever. Een uur later begon de 6,8 kilometer lange Short Run. Zo'n 3.750 deelnemers liepen rond het Galgenweel. 

Om 13.30 uur gaf Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) dan het startschot voor het echte werk. In 4 waves vertrokken 25.000 lopers op de Gloriantlaan op Linkeroever. 3 kilometer verderop doken de deelnemers de Kennedytunnel in. Aan de andere kant van de Schelde liepen ze langs het Justitiepaleis, de Scheldekaaien en over de Grote Markt en de Meir. 3 kilometer voor de finish liepen ze via de Waaslandtunnel opnieuw onder de Schelde door. Aankomen deden ze terug op de Gloriantlaan terwijl gejuich van de tribunes rolde. 

Er gaat niets boven lopen door een stad als Antwerpen. Zeker als er nog eens een heleboel volk langs de kant staat.

Gert Van Goolen van Golazo

Zowel bij de mannen als de vrouwen verlengden de vorige winnaars met succes hun titel. Michael Somers finishte na 48 minuten en 48 seconden. Bij de vrouwen was Nina Lauwaert opnieuw de sneltste. Zij kwam aan na 57 minuten en 14 seconden. 

Werkelijk alles zat mee

Met een temperatuur van ongeveer 18 graden en een lentezonnetje was het ideaal weer. "De lopers die afzagen, werden voortgestuwd door enorm veel supporters", zegt Van Goolen. "Dat hoorden we ook van de deelnemers. Iedereen was uitermate positief, vooral over de supporters langs de kant. Of het nu op Linkeroever was of aan de Kaaien of op de Grote markt. Dat is natuurlijk het summum voor elke deelnemer. Je kan wel graag je rondje thuis lopen, maar er gaat niets boven lopen door een stad als Antwerpen. Zeker als er langs de kant nog eens een heleboel volk staat." 

Deze editie verliep zo vlot dat het team van Golazo al droomt van de volgende: "We noemen het zelf een smooth editie. Het is op alle vlakken echt heel goed en feilloos verlopen. We willen op z'n minst hetzelfde doen volgend jaar. De paar kleine wijzigingen die we het afgelopen jaar hebben doorgevoerd in het parcours zijn ook zeer gesmaakt. Ik denk dan aan de passage over de Grote markt. Dat gaan we dus zeker behouden. We kijken nu echt al uit naar de editie van volgend jaar." 

Meest gelezen