AFP or licensors

Groot aantal bootvluchtelingen  probeert oversteek Middellandse Zee te maken: verschillende doden en vermisten

De voorbije uren zijn verschillende bootjes met migranten en vluchtelingen gezonken terwijl ze via de Middellandse Zee de oversteek naar Europa wilden maken. Opvallend daarbij is dat één van die bootjes zonk voor de kust van Libanon. Van het zestigtal opvarenden zijn minstens 45 mensen gered. Libanon beleeft een zware economische crisis, waardoor meer en meer mensen over zee naar Europa proberen te komen.

Voor de kust van Tripoli, een havenstad in het noorden van Libanon, zonk vannacht een bootje met vluchtelingen en migranten die naar Europa wilden oversteken. Volgens de diensten van premier Mikati zonk het bootje kort na vertrek uit Qalamoun, niet ver van Tripoli. 

Exacte cijfers over hoeveel mensen er aan boord waren, zijn er niet, maar het Libanese Rode Kruis vermoedt een zestigtal. Het Rode Kruis stuurde ambulances naar de haven, waar een klein meisje levenloos aan land werd gebracht. Zeker 45 opvarenden zijn gered, terwijl het Libanese leger intussen vijf lichamen uit het water heeft gehaald. Vannacht was al het lichaam van een jong meisje aan land gebracht. Familieleden die hoopten op nieuws, mochten van het leger dat de haven had afgegrendeld, niet in de haven binnen. 

Videospeler inladen...

Het aantal migranten en vluchtelingen dat vanuit Libanon de oversteek probeert te maken naar Europa stijgt. Het merendeel hoopt EU-lid Cyprus te bereiken, dat op 175 kilometer van Libanon ligt. 

Libanon vangt zelf al jarenlang 1 miljoen vluchtelingen op uit Syrië, die daar de oorlog ontvlucht zijn. Maar intussen zinkt Libanon zelf steeds verder weg in een diepe economische crisis die volgens de Wereldbank enkel te vergelijken is met de situatie van landen in oorlog. Het Libanese pond heeft 90 procent van zijn waarde verloren en drie kwart van de bevolking leeft in armoede. De havenstad Tripoli, vanwaar dit bootje de zee opging, heeft de armste bevolking van heel het land. 

In 2019, het jaar dat de crisis uitbrak, probeerden 270 mensen via de zee het land te ontvluchten, vorig jaar waren er dat volgens het vluchtelingenagentschap van de VN minstens 1570. De meesten zijn Syriërs, maar ook het aantal Libanezen dat in een bootje stapt, neemt toe in de hoop de situatie in Libanon achter zich te laten.

Voor de Afrikaanse kust zijn gisteren ook vier bootjes gezonken die vanuit Tunesië de oversteek naar Europa wilden maken. De Tunesische kustwacht heeft een honderdtal opvarenden kunnen redden, maar zeker twaalf migranten zijn verdronken. Van tien anderen is geen spoor. 

De voorbije maanden zijn tientallen mensen verdronken voor de kust van Tunesië, terwijl ze probeerden Europa te bereiken. Volgens het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken hebben vorig jaar zeker 15.000 migranten succesvol de overtocht naar Italië gemaakt, 20.000 anderen zijn opgepakt. 

Meest gelezen