Austin (links) en Blinken (rechts) bij de Oekraïense president Zelenski (midden).

Amerikaanse ministers in Kiev voor "geheim bezoek", Amerikaanse diplomaten keren terug naar Oekraïne

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken en minister van Defensie Austin hebben gisteren een bezoek gebracht aan Kiev. Pas nadat beide ministers weer op Poolse bodem stonden, heeft de Amerikaanse overheid het bezoek toegegeven. Blinken en Austin hebben de Oekraïense regering nieuwe militaire steun beloofd. En ze hebben aangekondigd dat de Amerikaanse diplomaten terug zullen keren naar Oekraïne. Het ging om het eerste Amerikaanse bezoek op hoog niveau sinds het begin van de oorlog.

Tot op het laatste moment ontkende de Amerikaanse regering dat 2 van haar topministers in Kiev waren, ook al had Oekraïens president Zelenski zaterdag aangekondigd dat ze naar Kiev zouden komen. 

De meegereisde Amerikaanse journalisten mochten de beide ministers ook niet vergezellen op de trein nadat ze vanuit Polen de grens naar Oekraïne waren overgestoken. Uit veiligheidsoverwegingen mochten ze zelfs niet vermelden waar ze in Polen op hun terugkomst wachtten. 

"Geen taartjes maar wapens"

In Kiev hadden minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en zijn collega van Defensie Lloyd Austin een ontmoeting met Zelenski en hun Oekraïense ambtgenoten. Vooraf had Zelenski aangekondigd dat hij op de dag waarop de Oekraïners het Orthodox Paasfeest vierden "geen taartjes verwachtte, maar specifieke zaken en specifieke wapens". 

Die komen er ook, in de vorm van militaire steun ter waarde van 322 miljoen dollar en ook de verkoop van munitie ter waarde van 165 miljoen dollar. Het zou gaan om munitie van niet-Amerikaanse oorsprong die geschikt is voor wapens van Sovjetmakelij die gebruikt worden door het Oekraïense leger. Nog eens meer dan 300 miljoen dollar is bestemd voor de buurlanden en NAVO-bondgenoten die Oekraïne militair bijstaan.

BEKIJK: Voor het eerst zagen president Zelenski en minister van Buitenlandse Zaken Blinken mekaar in levenden lijve in Oekraïne.

Videospeler inladen...

Mislukking

Volgens Blinken slaagt Rusland er niet in om zijn vooropgestelde militaire doelstellingen te halen, en Oekraïne wel. "Het voornaamste doel van Rusland was om Oekraïne te onderwerpen, om het land in te lijven, en om de overmacht van het Russische leger aan te tonen. Dat is volledig mislukt." Minister van Defensie Austin beloofde dan weer dat de VS er alles aan zal doen om Oekraïne aan een overwinning te helpen. 

De extra directe en indirecte militaire steun moet Oekraïne helpen in de strijd tegen het Russische offensief in het oosten en het zuiden. Daarnaast moet ze Oekraïne en de andere vijftien landen in staat stellen om meer geavanceerde wapens en luchtverdedigingssystemen te kopen.

Amerikaanse diplomaten

Blinken en Austin kondigden ook aan dat de Amerikaanse diplomaten, die Kiev halsoverkop hebben verlaten na het begin van de oorlog, terug zullen keren naar Oekraïne. Dat zal geleidelijk aan gebeuren, eerst zullen ze zich vestigen in de westelijke stad Lviv alvorens op termijn terug te keren naar de hoofdstad Kiev. Er komt ook een nieuwe Amerikaanse ambassadeur, maar die benoeming moet nog bevestigd worden in de Amerikaanse Senaat. 

Het bezoek van Blinken en Austin is het eerste bezoek van Amerikaanse gezagsdragers op dat niveau sinds het begin van de oorlog exact twee maanden geleden. Minister van Buitenlandse Zaken Blinken keert terug naar de VS, zijn collega van Defensie Austin reist vandaag door naar het Duitse Ramstein voor een ontmoeting met zijn NAVO-collega's op dinsdag. 

Meest gelezen