© Radio 2

Bloesemzegening vindt na 2 jaar opnieuw plaats in Sint-Truiden: "We hebben er alles aan gemist"

Na 2 jaar uitstel vond in Guvelingen, Sint-Truiden, de bloesemzegening opnieuw plaats. De bloesems, bijen, fietsen, huisdieren en tractoren werden er gezegend voor een goede oogst, voorspoed en veilige fietstochten.

De Haspengouwse oogst is opnieuw gezegend voor een goede opbrengst en geen ongelukken. Door corona moesten buurtbewoners er 2 jaar op wachten. "En dat hebben we gemist", zegt Jos Lacroix van de Keizerlijke commanderie. "We hebben er letterlijk alles aan gemist: onze bloesemtoeristen, de zegening en het hele gebeuren rond het belangrijkste moment van Haspengouw."

Met de zegening van de tractoren hopen we op een goede oogst

Jos Lacroix

De traditie wordt met plezier in ere gehouden en is ook van belang voor de Haspengouwse landbouwers. "Landbouwer zijn is geen gemakkelijk beroep. Er zijn zoveel dingen waar ze rekening mee moeten houden en waarmee ze in orde moeten zijn van de overheid. De tractors zijn hét symbool voor al het werk dat ze uitvoeren. En met deze zegening hopen we natuurlijk op een goede oogst. Maar vooral dat er geen ongelukken gebeuren."

Meest gelezen