HOC/JESSICA TAYLOR

56 Britse parlementsleden, onder wie drie kabinetsleden, beschuldigd van seksueel wangedrag

In het Verenigd Koninkrijk worden 56 parlementsleden beschuldigd van seksueel wangedrag. Dat schrijft de Britse krant The Sunday Times. Er komt een intern onderzoek naar het gedrag van de beschuldigde parlementsleden, onder wie drie ministers.

De klachten kwamen binnen bij de Independent Complaints and Grievance Scheme (ICGS), een parlementaire dienst die werd opgericht na de wereldwijde MeToo-schandalen. Tegen 56 parlementsleden van het Britse Lagerhuis werden klachten neergelegd. Ze zouden zich schuldig hebben gemaakt aan ongepaste seksuele opmerkingen en seksuele intimidatie. 

In één geval zou er volgens de krant The Sunday Times ook sprake zijn van strafrechtelijke feiten. Een parlementslid zou een personeelslid hebben gechanteerd en seksuele gunsten hebben geëist.

De krant noemt geen namen, maar het is wel duidelijk dat enkele toppolitici beschuldigd worden. Het zou gaan om zeker drie leden van het kabinet, de kring van topministers rond de premier. En ook twee leden van het schaduwkabinet. Dat zijn parlementsleden van de oppositie die een alternatief kabinet vormen. 

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Britse parlementsleden in opspraak komen in verband met seksueel wangedrag. Twee weken geleden werd Imran Ahmad Khan, parlementslid voor de Conservatieve Partij, nog geschorst nadat hij schuldig was bevonden aan het seksueel misbruiken van een 15-jarige jongen in 2008.

En eerder deze maand hebben de Conservatieven het Lagerhuislid David Warburton nog uit hun partij gezet vanwege mogelijk seksueel wangedrag en druggebruik.

Meest gelezen