Radio 2

Nederlander wint het EK Meeuwenschreeuwen in De Panne: "Geluid van een meeuw is echt mooi"

Reggy Laatsch uit Alphen aan den Rijn in Nederland heeft het Europees Kampioenschap Meeuwenschreeuwen in De Panne gewonnen. Een paar jaar geleden won hij ook al eens goud met zijn meeuwenimitatie. "Ik vind het geluid van een meeuw mooi en ben dat beginnen nadoen en nu sta ik opnieuw op de eerste plaats", zegt de Nederlander trots.

Het was druk deze middag in café De Verloren Gernoare in De Panne. En rond 15.00 uur ook erg luid, want toen begon het Europees Kampioenschap Meeuwenschreeuwen. Heel wat enthousiastelingen lieten zich van hun scherpste kant horen. In de categorie van de individuele Meeuwenschreeuwers waren er 19 deelnemers. Eén voor één imiteerden ze het geluid van een meeuw. Een professionele jury, met onder andere Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee, bekroonde uiteindelijk Reggy Laatsch uit Nederland tot de winnaar.

"Ik kon het geluid van een meeuw altijd al goed nabootsen. Toen ik een weddenschap verloor met twee vrienden van me, moest ik me verplicht inschrijven voor het EK Meeuwenschreeuwen. Wonder boven wonder won ik de wedstrijd. En nu, een paar jaar later, kwam ik mijn titel nog eens verdedigen. Het is me gelukt en daar ben ik fier op."

Radio 2

Niet alleen een carnavalesk gebeuren

De winnaar werd gekozen door een officiële jury: vijf mensen die veel afweten van de meeuw en hoe die klinkt, waaronder ook bioloog Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee. "Er was enorm veel sfeer. Het was één van de tofste dingen dat ik de afgelopen tien jaar al heb gedaan. Maar pas op", waarschuwt Seys. "Ik zie het als veel meer dan alleen een carnavalesk gebeuren. Er zaten veel kandidaten bij met heel wat kennis van zaken. Want om een meeuw na te kunnen doen, moet je veel observeren. Het is een soort van wetenschap."

Over de lokroep van de meeuw is nog niet veel geweten. "Hier in Vlaanderen wordt er weinig onderzoek naar gedaan naar het onderscheid van de klanken. We weten dus eigenlijk helemaal niet wat de meeuwen tegen elkaar vertellen. Daar zitten nog wat interessante onderzoeken in", aldus Seys.

Zilver en brons

Het zilver werd gewonnen door Kristel Mensch uit Kontich. "Ik had het totaal niet verwacht", zegt ze vrolijk. "Mijn collega's hebben mij overtuigd om mee te doen aan dit kampioenschap. Ik had me 2 jaar geleden al ingeschreven, maar door corona zijn die wedstrijden telkens uitgesteld. Tot nu, mét succes."

Op de derde plaats staat niemand minder dan Bregje Iding uit Hasselt. Zij was regerend kampioen, maar is nu dus verslagen. "Ik was zelf tevreden over mijn prestatie, maar de concurrentie was hard. Ze hebben het echt goed gedaan." 

Radio 2

Meest gelezen