AFP or licensors

Wie wordt de nieuwe president van Frankrijk? Om 20 uur weten we of het Emmanuel Macron of Marine Le Pen is

Om 20 uur weten we wie de nieuwe president van Frankrijk wordt: aftredend president Emmanuel Macron of zijn radicaal-rechtse uitdager Marine Le Pen. Om 17 uur had 63,23 procent van de kiesgerechtigde Fransen een stem uitgebracht in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, twee procentpunt minder dan in 2017.

Om 20 uur maken de media in Frankrijk traditioneel de winnaar van de presidentsverkiezingen bekend. Om 19.55 uur begint een extra aflevering van "Terzake" helemaal in het teken van de uitslag. Die uitzending kan je hier, op Canvas en op VRT NU bekijken.

Emmanuel Macron (partijleider van de liberale centrumpartij LREM, La République en Marche) en Marine Le Pen (partijleider van het uiterst rechtse en nationalistische RN, Rassemblement National) waren bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen twee weken geleden de best scorende kandidaten. Macron haalde 27,84 procent, Le Pen 23,15 procent. Vandaag nemen ze het tegen elkaar op in de beslissende ronde.

BEKIJK - Onder grote belangstelling hebben de twee kandidaten voor het presidentschap, huidig president Emmanuel Macron en zijn radicaal-rechtse uitdager Marine Le Pen, eerder vandaag hun stem uitgebracht:

Videospeler inladen...

Om 8 uur vanmorgen zijn de stembureaus in Frankrijk opengegaan. Ongeveer 48,7 miljoen stemgerechtigden hebben tot 19 uur vanavond de tijd om hun stem uit te brengen, in de grote steden is dat tot 20 uur. Voor Franse staatsburgers in het buitenland waren de stembureaus al eerder geopend.

Opkomst

Om 17 uur heeft het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken een update over de opkomst vrijgegeven. Daaruit blijkt dat op dat moment 63,23 procent van de stemgerechtigde burgers was gaan stemmen. Dat is twee procentpunt minder dan op hetzelfde moment in 2017 toen 65,30 procent was gaan stemmen.

Het cijfer ligt in lijn met een eerste update die om 12 uur vanmiddag was vrijgegeven. Toen had 26,41 procent haar of zijn stem uitgebracht, eveneens zowat 2 procentpunt minder dan op hetzelfde moment in 2017. De cijfers van 12 uur en 17 uur lijken de voorspelling te bevestigen dat bij deze presidentsverkiezingen het minste aantal Fransen zal gaan stemmen sinds meerdere decennia.

BEKIJK - VRT NWS-journalist en Frankrijkkenner Steven Decraene bezocht vanmiddag een stembureau in Parijs: "Het is rustig, maar de mensen blijven wel komen":

Videospeler inladen...

"Macron wint de presidentsverkiezingen", zegt de RTBF op basis van exit-polls

Omdat de stembureaus pas om 20 uur sluiten, is het media in Frankrijk verboden om voor die tijd exit-polls bekend te maken. (Franstalige) media in het buitenland mogen dat wel doen, zo ook de RTBF bij ons

Hoewel het met tussentijdse en niet-officiële resultaten altijd opletten is, meldt de Franstalige openbare omroep van België alvast dat Macron straks wint. De aftredende president zou het halen met 55 tot 58 procent van de stemmen, zo wijzen twee exit-polls uit. Nogmaals: dit is niet bevestigd, het blijft wachten op de officiële resultaten.

Eerder meldde de RTBF al, opnieuw op basis van exit-polls die we altijd met een korrel zout moeten nemen, dat Le Pen wint in zo goed als alle overzeese gebieden van Frankrijk. In Guadeloupe haalt ze het met 69,60 procent van de stemmen tegenover 30,40 procent voor Macron. Op Martinique is de verhouding volgens de RTBF 60,87 tegenover 39,13 procent in het voordeel van Le Pen. In Frans Guyana zou Le Pen 60,70 procent van de stemmen binnenrijven, in Saint-Martin en Saint-Barthélémy met 55,52 procent en in Saint-Pierre-et-Miquelon met 50,69 procent.

In Frans-Polynesië haalt Macron het volgens de RTBF wél met 51,81 procent. Ook bij de Fransen die in het buitenland wonen, zou hij als winnaar uit de bus komen. De RTBF houdt het op een resultaat van 89 procent in Argentinië, 86 procent in Brazilië, 87 procent in Chili, 86 procent in Canada (zonder het resultaat van Vancouver) en 92 procent in de VS (zonder het resultaat van Chicago en New Orleans).

Peilingen

In de meest recente peilingen vóór deze verkiezingsdag, had Macron een voorsprong op Le Pen, maar die was niet zo groot en varieerde tussen de 6 en de 15 procentpunten, afhankelijk van de peiling. Vooral de opkomst lijkt deze keer te gaan bepalen wie zal winnen.

Hoewel het resultaat vanavond om 20 uur wordt verwacht, zal echte duidelijkheid mogelijk pas voor later vanavond of vannacht zijn. Als Macron het haalt, zou hij pas de tweede president in 20 jaar zijn die erin slaagt een tweede opeenvolgende ambtstermijn in de wacht te slepen. 

Meest gelezen