Julien Mattia / Le Pictorium

Emmanuel Macron in overwinningstoespraak: "Antwoord bieden op colère die tot stem op extreemrechts heeft geleid"

In zijn overwinningstoespraak in Parijs heeft de nieuwe president van Frankrijk Emmanuel Macron beloofd een antwoord te bieden op wie voor Marine Le Pen heeft gestemd. Hij erkende ook dat hij zijn tweede ambtstermijn deels heeft te danken aan kiezers die niet vóór hem hebben gestemd, maar tégen zijn radicaal-rechtse uitdager.

Aan de zijde van zijn echtgenote Brigitte en omringd door een veelkleurige groep jongeren van alle slag: zo liep de pas verkozen president van Frankrijk Emmanuel Macron vanavond naar het spreekgestoelte aan de Eiffeltoren in Parijs waar hij zijn aanhangers zou toespreken na zijn overwinning tegen zijn radicaal-rechtse uitdager Marine Le Pen.

Net als bij zijn eerste overwinning vijf jaar geleden, maakte hij zijn entree op de tonen van "Ode an die Freude" uit de negende symfonie van Ludwig van Beethoven, niet toevallig de officiële hymne van de Europese Unie waarvan hij tijdens zijn eerste ambtstermijn een van de vaandeldragers was.

BEKIJK - Emmanuel Macron maakt zijn entree op de tonen van "Ode an die Freude":

Videospeler inladen...

Nadat hij zijn kiezers uitgebreid had bedankt voor hun vertrouwen, erkende hij dat hij zijn overwinning niet alleen heeft te danken aan wie ook echt in hem en zijn project gelooft. "Ik weet dat veel landgenoten niet voor mij en mijn ideeën hebben gestemd, maar om een dam op te werpen tegen de ideeën van extreemrechts", zei hij.

"Ik denk ook aan iedereen die zich heeft onthouden", ging hij voort. "Ook op hun stilte moeten we een antwoord bieden. Ik denk ook aan zij die voor Le Pen hebben gestemd, ik begrijp de teleurstelling die zij vanavond voelen." Toen zijn aanhangers hierop begonnen te fluiten, maande hij hen aan dat niet te doen. "Fluit hen niet uit, ik heb van in het begin gevraagd niemand uit te jouwen."

"Vanaf nu ben ik niet langer de kandidaat van een kamp, maar de president van iedereen. Het wordt mijn verantwoordelijkheid een antwoord te bieden op de colère en de onenigheid van veel burgers die hen ertoe heeft bewogen om voor extreemrechts te kiezen."

BEKIJK - De overwinningstoespraak van Emmanuel Macron:

Videospeler inladen...

"Vandaag hebben jullie voor een humanistisch project gekozen dat ambitieus is voor Frankrijk en voor Europa. Voor een republikeins project, voor een sociaal en ecologisch project op basis van hard werk. Ik zal waken over meer rechtvaardigheid en gelijkheid tussen vrouwen en mannen. We moeten veeleisend en ambitieus zijn. We zullen onderweg niemand in de steek laten."

Macron zei tot slot dat hij de komende vijf jaar een andere president zal zijn dan de voorbije vijf jaar. "De komende vijf jaar zal niet rustig zijn, maar wel historisch. Samen zullen we geschiedenis schrijven voor de komende generaties. Iedereen heeft een verantwoordelijkheid, ieder van ons telt. Dat maakt het Franse volk tot die unieke kracht waarvan ik zo hou."

BEKIJK - Steven Decraene, onze man in Parijs, slaagde er na afloop in Emmanuel Macron en zijn echtgenote Brigitte kort een vraag te stellen. "We gaan iedereen verzamelen en vooruitgaan", zegt de president. "Een boodschap van hoop en voor Europa". "Dit is een heel grote eer vóór alles", zegt Brigitte. "Ik bedank alle Fransen die hem hun vertrouwen hebben geschonken."

Videospeler inladen...

Meest gelezen