Videospeler inladen...

BEKIJK - "No cycling on a dead planet": ook bij aankomst Luik-Bastenaken-Luik duikt activist met klimaatboodschap op

Bij de aankomst van de wielerwedstrijd Luik-Bastenaken-Luik is opnieuw een activist opgedoken met een klimaatboodschap op zijn T-shirt. Bij de aankomst van de Ronde van Vlaanderen en bij de finale van de Beker van België was dat ook al gebeurd, al lijkt het deze keer om iemand anders te gaan.

Het lijkt een nieuwe trend tijdens fel bekeken sportwedstrijden: klimaatactivisten die tijdens de finale of op een ander hoogtepunt de weg op lopen of zich op een andere manier laten opmerken om hun boodschap kenbaar te maken. Bij de aankomst van de wielerwedstrijd Luik-Bastenaken-Luik vandaag was het opnieuw "prijs".

BEKIJK - Terwijl Remco Evenepoel als eerste over de meet rijdt in Luik-Bastenaken-Luik loopt uit het publiek een klimaatactivist de weg op met een boodschap op zijn T-shirt:

Videospeler inladen...

Op 3 april gebeurde het een eerste keer bij de aankomst van de Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde. Toen liep activist Wouter Mouton plots de weg op bij de finish met de boodschap "Climate justice now" ("Klimaatrechtvaardigheid nu") op zijn T-shirt. 

BEKIJK - Wouter Mouton verstoort de aankomst van de Ronde van Vlaanderen op 3 april:

Videospeler inladen...

Op 18 april deed hij dat nog eens over tijdens de strafschoppenreeks die de finale van de Beker van België in het voetbal moest beslechten. Hij ketende zich toen met colsonbandjes of sluitstrips vast aan het doel terwijl hij een T-shirt droeg met "Won't our kids die by the climate crisis?" ("Zullen onze kinderen niet sterven door de klimaatcrisis?") op de voorkant en "No soccer on a dead planet" ("Geen voetbal op een dode planeet") op de achterkant.

BEKIJK - Wouter Mouton verstoort de strafschoppenreeks tijdens de finale van de Beker van België op 18 april:

Videospeler inladen...

In "De wereld vandaag" op Radio 1 noemde Mouton zijn acties "licht verstorend". "We gaan er niet komen door de regels te volgen, door te betogen of petities in te dienen", verdedigde hij zich. "Dat gebeurt al decennialang en in die tijd zijn de uitstoot en de daarmee samenhangende temperatuurstijging alleen maar toegenomen."

De man die vandaag bij de finish van Luik-Bastenaken-Luik opdook, droeg een T-shirt met "Climate justice now" ("Klimaatrechtvaardigheid nu") op de voorkant en "No cycling on a dead planet" ("Geen wielrennen op een dode planeet") op de achterkant. Afgaande op de beelden, lijkt het om een andere man te gaan. Het is niet duidelijk of hij iets te maken heeft met Mouton.

Meest gelezen