Radio 2

Na week vol fusieperikelen: meerderheidspartijen in Boortmeerbeek willen nu toch referendum organiseren over fusie

De kans dat er een referendum komt in Boortmeerbeek over de fusie met Mechelen, maar ook met andere buurgemeenten, wordt alsmaar groter. Zondag hebben de 2 meerderheidspartijen, Open VLD en N-VA, laten weten dat ze allebei zo’n referendum willen. De afgelopen week was er heel wat te doen rond de fusie, heel wat inwoners van Boortmeerbeek zijn misnoegd omdat ze niets wisten over de plannen. 

De mogelijke fusie tussen Boortmeerbeek en Mechelen lokte afgelopen week heel wat reacties uit, niet in het minst bij de inwoners van Boortmeerbeek. Heel wat van hen zien zo’n fusie niet zitten. Er werd al een Facebookgroep opgericht met intussen 1.700 leden die vroegen om een referendum. En ook oppositiepartij Vlaams Belang is vragende partij voor zo’n volksraadpleging. Die lijkt er nu te komen.

Vanmorgen kwamen de gemeenteraadsleden, schepenen en voorzitters van de meerderheidspartijen Open VLD en N-VA en burgemeester Karin Derua (Open VLD) samen aan het gemeentehuis in Boortmeerbeek om te praten over de toekomst. Uit die gesprekken werd duidelijk dat ook de 2 partijen een referendum willen organiseren over de fusie.

We hebben onvoldoende gecommuniceerd over de mogelijke fusie met Mechelen

“We hebben onvoldoende gecommuniceerd over de mogelijke fusie met Mechelen”, zo luidt het in een persbericht. “Hierdoor leek het alsof alles al in kannen en kruiken was.” De meerderheid wil nu van 0 beginnen en gaat ook grondig onderzoek voeren naar fusiemogelijkheden met andere buurgemeenten. “We zullen onze inwoners hierover regelmatig op de hoogte houden”, beloven ze.

Als alle onderzoeken en gesprekken gevoerd zijn, willen de meerderheidspartijen een referendum organiseren “Onze inwoners zullen zich hierin kunnen uitspreken over de toekomst van onze gemeente”, besluiten ze. De meerderheid zal dit voorstel maandagavond, tijdens de gemeenteraad, voorleggen aan alle gemeenteraadsleden. “We hopen dat alle gemeenteraadsleden ons voorstel zullen steunen”, luidt het nog.

Meest gelezen