Radio 2

Brand in natuurgebied 't Zwart Water in Turnhout: 200m² natuur in vlammen op

In Turnhout, in de Antwerpse Kempen, is er brand ontstaan in het natuurgebied 't Zwart Water. Het vuur vernielde ook een stuk heidegebied van 200 vierkante meter.

Kort voor 11 uur vanmorgen is de brandweer van de hulpverleningszone Taxandria massaal uitgerukt naar het natuurgebied rond het Zwart Water, langs de Steenweg op Baarle-Hertog in Turnhout. Daar was door een nog onbekende oorzaak brand ontstaan. 

Doordat het vuur snel is opgemerkt en de brandweer snel ter plaatse was, kon een verdere uitbreiding van de brand voorkomen worden. Nochtans stond er op het moment van de brand een strakke wind die het vuur flink had kunnen aanwakkeren. Uiteindelijk ging naar schatting zo'n 200 m² natuur in vlammen op.  

De brandweer van de hulpverleningszone Taxandria kwam met verschillende tankwagens ter plaatse. Ook een tankwagen van de Nederlandse brandweer rukte mee uit. Na ongeveer een uurtje blussen, was het vuur volledig gedoofd.  

Code oranje

Het is al wekenlang erg droog en dat zorgt voor een verhoogd brandgevaar in de natuur. Eerder deze week werd brandfase "oranje" nog afgekondigd voor bos- en natuurgebieden. De brandweer vraagt om in deze periode van langdurige droogte zeker geen vuur te maken in de natuur en extra voorzichtig te zijn. Wie toch rook of vuur zou opmerken, wordt gevraagd onmiddellijk de brandweer te bellen.

Meest gelezen