Rouwregister in Oostende
Radio 2

Oostende en Brussel openen rouwregister voor overleden Arno

De stad Oostende heeft daarnet een rouwregister geopend voor haar ereburger Arno. De rockmuzikant, die geboren en getogen was in Oostende, overleed gisteren aan kanker. Bij veel Oostendenaren is het overlijden van Arno hard binnengekomen. Ook Brussel heeft een rouwregister geopend, aangezien Arno daar jarenlang woonde.

De vlaggen hangen halfstok in Oostende, de geboortestad van zanger Arno. Hij was er ereburger. De komende dagen zullen volledig in het teken staan van hem: beeld en muziek in de straten en een online rouwregister.

In cultuurcentrum De Grote Post in Oostende ligt er ook een fysiek rouwregister. Griet Decrop is de allereerste persoon die er iets in geschreven heeft. "Mijn boodschap? We denken aan jou en aan de familie. Je hebt veel voor ons betekend." Arno zorgde volgens haar altijd voor verbinding. "Toen ik gisteren het bericht hoorde dat Arno overleden was, had ik het gevoel dat we moesten samenkomen. Arno heeft altijd voor veel verbinding tussen de mensen gezorgd. Zijn muziek was steeds verrassend. Puur, dat ook wel."

“Hij moest altijd de zee zien, dat is iets wat hij miste in Brussel”, zegt Peter Hintjens in “Het journaal” over zijn broer Arno:

Videospeler inladen...

Ook Oostendenaar Marc kwam zijn medeleven betuigen. "Arno, dat is voor mij jeugdsentiment. Ik ben met Arno opgegroeid. Nog niet zo heel lang geleden, op 25 februari, heb ik zijn concert in het Casino Kursaal nog bijgewoond. Dat was prachtig. Nu breng ik een laatste eerbetoon door iets in het rouwregister te komen schrijven.

Radio 2

Schouderklopje en luisterend oor

Magda Ingelbrecht staat naast het rouwregister van Arno. "Ik heb me hier aangeboden om alles in goede banen te laten verlopen", zegt ze. "Ik zal ervoor zorgen dat iedereen netjes in de rij blijft staan en er niet gedrumd wordt. Als er mensen zijn die plots overmand worden door het verdriet zal ik ook klaarstaan voor een schouderklopje en een luisterend oor. En als het rouwregister vol staat, wat ik wel verwacht, leg ik een nieuw exemplaar."

Virtuele collage

Op het interactief en digitaal participatieplatform "Ons Oostende" kan je ook persoonlijke herinneringen aan Arno, de rol van zijn liedjes in je leven, anekdotes, maar ook beeldmateriaal (foto’s, filmpjes ,…) delen. Met al die input zal Stad Oostende een virtuele collage maken die Arno als mens en artiest eert.

Heel wat mensen hebben ook al bloemen neergelegd aan de muurschildering van Arno in Oostende.

Radio 2
Radio 2

Brussel

Ook de stad Brussel herdenkt de aangespoelde Oostendenaar. Arno woonde decennialang in onze hoofdstad en is ook ereburger van de stad Brussel. Ter nagedachtenis ligt er in het Brusselse stadhuis een rouwregister. Dat laat burgemeester Philippe Close (PS) zondag weten via Twitter. "Het zal vanaf vandaag van 11.00 uur tot 18.00 uur beschikbaar zijn. Vanavond om 18.30 uur zal zijn stem weerklinken op de Grote Markt met zijn mooiste liedjes", aldus Close.

Ook de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB speelt vandaag in al haar stations muziek ter ere van Arno. “Merci voor alles Arno, c’était vachement bien!”, schrijft de MIVB op twitter.

Rouwregister in het Brusselse stadhuis
Twitter Philippe Close

Meest gelezen