Polder10miles voor sportievelingen die de drukte van Antwerpse 10 Miles graag ontlopen: "Het is hier mooier en rustiger"

Hoewel het epicentrum voor joggers vandaag in Antwerpen lag met de AG Antwerp 10 Miles, verkozen zo'n 190 sportievelingen om hun 16 kilometer te lopen door de polders van Berendrecht en Zandvliet. Het is al de achtste keer dat Marie Adriaenssens het alternatief organiseert in haar gemeente: "Mijn vader is er eigenlijk mee begonnen. Hij vond het veel te druk  in Antwerpen en heeft dan maar zelf een parcours uitgestippeld. Nu kijkt iedereen in het polderdistrict ernaar uit." 

De Polder10miles vindt al acht jaar plaats op dezelfde dag als de 10 Miles van Antwerpen. Het is een alternatief voor sporters die de drukte van de stad willen vermijden en liever door poldergebied en bos lopen. "Mijn vader heeft negen jaar geleden voor het eerst zijn eigen parcours uitgestippeld in onze gemeente. Ik heb dat aan vrienden verteld en zo is de bal aan het rollen gegaan. Het is steeds bekender geworden en vandaag hadden we 190 inschrijvingen. Een paar mensen heeft spijtig genoeg moeten afhaken door blessures. "

Het hele project wordt gedragen door een 30-tal vrijwilligers. Zij fungeren als seingevers en delen de borstnummers uit. Café Noordland was het startpunt van de wedstrijd. Daar konden supporters verfrissing vinden. 

Zowel buurt als deelnemers enthousiast

Het evenement is volgens de organisatrice ondertussen sterk ingeburgerd: "Onze bewoners zijn er zeer positief over. Ze vinden het leuk dat er een extra evenement is. We zorgen er ook voor dat we dorpskernen mijden, zodat het verkeer niet hoeft stilgelegd te worden. We sturen de lopers door bossen en over zandweggetjes doorheen het polderlandschap." 

Die rustige en groene omgeving bevalt de deelnemers wel. "Ik heb al een paar keer deelgenomen aan de 10 Miles in Antwerpen. Vandaag had ik zin om het rustiger aan te doen en net geen zin om in de grote drukte te lopen", getuigt een loper. Onder de deelnemers zijn ook mensen uit Berendrecht zelf. "Ik ben hier geboren. Ik vind het heel leuk om terug te keren naar mijn roots en er te lopen. De natuur is hier heel mooi. Bovendien kan ik mijn kinderen meebrengen omdat het hier rustiger is. Dat ligt moeilijker in Antwerpen." 

Meest gelezen